Мехмет Хакан Атила, бивш заместник-директор на турската държавна банка „Халкбанк,

...
Мехмет Хакан Атила, бивш заместник-директор на турската държавна банка „Халкбанк,
Коментари Харесай

В САЩ осъдиха висш турски банкер, защото помагал на Иран

Мехмет Хакан Атила, някогашен заместник-директор на турската държавна банка „ Халкбанк ", е приет от американски съд за отговорен по обвинявания, че е оказал помощ на Иран да заобикаля американските наказания, оповестява БНР. Процесът против него се води в Ню Йорк. Хакан Атила бе приет за отговорен по пет обвинявания, включително и скрит план. Той бе оправдан по обвиняването за пране на пари.

По време на съвещанията очевидци описваха случаи на корупция по висшите етажи на властта в Турция. Турският президент Реджеп Ердоган към този момент дефинира процеса като американски скрит план за шантаж и очерняне на страната му.

Американските прокурори упрекнаха Хакан Атила, че е работил дружно с турско-иранския търговец на злато Реза Зараб и други лица, с цел да помогне на Техеран да заобикаля глобите посредством противозаконни транзакции със злато и храни.

Случаят обтегна в допълнение връзките сред Турция и Съединени американски щати. Атила пледира почтен, като „ Халкбанк " отхвърли всякакво присъединяване в противозаконни преводи. Зараб се призна за отговорен и се съгласи да сътрудничи на американските прокурори, като се трансформира в очевидец по делото.

Междувременно стана ясно, че Съединени американски щати обмислят нови наказания против представители на иранския режим и неговите поддръжници, които съгласно Вашингтон са забъркани в репресиите против протестното придвижване, почнало преди седмица. За това заяви „ Франс прес " като цитира неназован представител на американската администрация.

Разглеждаме всички благоприятни условия, сподели той и добави, че тези обсъждани благоприятни условия са по отношение на организации и физически лица, които могат да бъдат обект на такива наказателни ограничения, наложени за нарушаване на човешките права, за дейности на цензура или възпрепятстване на свободата на събиране.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР