Механизмът за заплащане на онколекарствата и медикаментите, прилагани при животозастрашаващи

...
Механизмът за заплащане на онколекарствата и медикаментите, прилагани при животозастрашаващи
Коментари Харесай

Механизмът за онколекарствата в болниците влиза и в Наредба 10

Механизмът за възнаграждение на онколекарствата и медикаментите, прилагани при животозастрашаващи кръвоизливи и при пациенти с вродени коагулопатии в болничната помощ, който беше записан в Закона за здравното обезпечаване (ЗЗО) влиза и в Наредба 10, излиза наяве от плана, оповестен на уеб страницата на Министерство на здравеопазването за публично разискване.

Припомняме, че в края на януари  текст, в който е записано, че когато липсват настоящи рамкови съглашения за съответната година, НЗОК не може да заплаща тези лекарствени артикули на по-висока цена от най-ниската, изчислена на база среднопретеглената стойност, заплатена от НЗОК през предходните 6 месеца за всеки артикул, и цената, на която лекарственият артикул е доставен на съответния реализатор на болнична здравна помощ, без значение дали той е възложител по Закона за публичните поръчки. В закона е записано и че когато за съответен лекарствен артикул не може да бъде избрана стойност, НЗОК ще заплаща до цената му по Позитивния лекарствен лист.

С плана за промени в Наредба 10 се предлага въвеждане на главните правила, регламентиращи по каква стойност НЗОК заплаща лекарствените артикули при съществуване на подписани рамкови споразумения; регламентиране на обвързване за издание в Електронната система за закупуване на лекарствените артикули на информация за постигнатата най-ниска стойност за единица интензивно вещество от лекарствен артикул в рамковите споразумения; основаване на обвързване за известяван на НЗОК при приключване на периода на деяние на рамковите съглашения и липса на нови в границите на нормативно откритите периоди.

В плана на Наредбата са регламентирани изискванията, реда и критериите за установяване и обявяване на интернет страницата на НЗОК на среднопретеглена стойност за всеки лекарствен артикул и се предлага съответен метод за изчисляването й през предходните шест месеца. Предлага се цената на общото количество от всички лекарствени артикули в съответната група, регистрирано от всички реализатори на болнична здравна помощ и утвърдено за възнаграждение след месечен надзор от НЗОК за съответното шестмесечие, да се разделя на общото количество единици интензивно вещество. При изчисленията се включват и количествата от лекарствените артикули, регистрирани от изпълнителите на болнична здравна помощ на нулева стойност. За установяване на окончателната приблизително претеглена стойност за шестмесечието на единица интензивно вещество от лекарствените артикули от групата се вкарва % за установяване на поверителен период, който отразява динамичността в цената, на която лекарствените артикули се доставят на съответния реализатор на болнична здравна помощ за шестмесечния интервал.

Предлага се и предписание, уточняващо кой интервал се смята за предишно шестмесечие. Поради нуждата от софтуерно време за обработка на отчетните данни, тяхната инспекция и утвърждение на заплащането им, сред предходното шестмесечие и месеца, за който следва да се заплатят лекарствените артикули, би трябвало да има разстояние от един месец. Първото шестмесечие, за което се дефинира приблизително претеглена стойност, обгръща интервала от 1 декември 2023 година до 31 май 2024 година, а първото шестмесечие, за което се разгласява информация, обгръща интервала от 1 юли 2024 година до 31 декември 2024 година

Припомняме, че планът на Наредба беше координиран и утвърден и  на Здравната каса.

Текста на плана можете да видите  а претекстовете към него - 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР