Механизмът за разследване на главния прокурор противоречи на Конституцията, законите

...
Механизмът за разследване на главния прокурор противоречи на Конституцията, законите
Коментари Харесай

Иван Гешев: Механизмът за разследване на главния прокурор противоречи на Конституцията

" Механизмът за следствие на основния прокурор опонира на Конституцията, законите и европейските стандарти, това е изключително законодателство за стеснен кръг хора ". Това съобщи в сутрешния блок на Българска национална телевизия основният прокурор Иван Гешев.
Прочетете още
Правната комисия на Народното събрание одобри на първо четене законопроекта на служебния кабинет за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, с който се основава механизъм за следствие на основния прокурор.

Политика и закони

Балансът сред политиката и правосъдната власт се назовава господство на закона, съобщи основният прокурор. Според него има опити на български политици да овладеят правосъдната власт.

" Прокуратурата не държи никоя партия. Моите пълномощия могат да бъдат изменени единствено най-вероятно от Велико национално заседание ", акцентира Иван Гешев.

По думите му приоритет за българската прокуратура са трафика на дрога към учебните заведения, проведената и битова престъпност, телефонните измами и корупцията по високите етажи.

От началото на мандата ми приоритет за мен са проблемите на хората, сподели основният прокурор Иван Гешев в  предаването " Денят стартира " по Българска национална телевизия. Интересуват ме единствено значимите за хората проблеми - дрогата, битовата престъпност, трафика на хора, корупцията. Балансът се назовава господство на закона. Не може правосъдната власт да желае позволение от политиците, с цел да работи, добави той.  

Няма по какъв начин да сме демократична страна и да има опит на политиците да овладеят правосъдната власт.

За пълномощията му

Чудя се, в случай че не е основният прокурор какво някои партии ще обяснят на гласоподавателите си, счита Гешев. 

Моите пълномощия са в конституцията, добави той на въпрос за какво толкоз държи на правата си. " Моите пълномощия могат да бъдат изменени единствено от Велико национално заседание ".
 
За механизма за следствие на основния прокурор

Този закон опонира на конституцията и съставлява изключително законодателство. Чудя се закон за четири индивида дали е превилегия или дискриминация. Този закон не е за следствие на основния прокурор, това е механизъм за премахване на основния прокурор, ръководителите на Върховен касационен съд и на Върховен административен съд.

Гешев напомни и за решението на Конституционния съд във връзка предлаганите промени, предлагани от  ГЕРБ преди години, че може да стане единствено с смяна на конституцията. 

За правосъдния надзор на отводите

Защо отводът на прокуратурата да не предстои на правосъден надзор, попита водещият Георги Любенов.

Гешев напомни, че неговото персонално мнение е, че някои от отводите би трябвало да подлежат на правосъден надзор. " Но всички отводи ще блокират работата на съда. Самият Върховен касационен съд също е на мнение, че правосъден надзор ще блокира съда ", изясни основният прокурор. 

Този закон не е за надзор на основния прокурор, а за следствие. Ако е предопределен да е за надзор, е тъжно. Направен е, с цел да се управлява правосъдната власт, счита още обвинител №1 за измененията в Наказателно-процесуален кодекс и правосъдния закон. 

За включването на механизма за следствие в проекта за устойчивост 

Този закон попадна в проекта по времето на държавното управление на Кирил Петков и Асен Василев. После общоприетоо се споделя, че Европа го желае. Това е неистина, че Европа го желае. Това е общоприет метод. Както споделя народа: Сам паднал, самичък умъртвил се, разяснява основният прокурор.

Въобще не съм спокоен, добави той.

Ще се веселя да има конституционно болшинство, тъй като сме в конституционна рецесия . Години не се попълня Инспектората на Висш съдебен съвет, Висш съдебен съвет също не е запълнен, Конституционният съд. Надявам се да има конституционно болшинство, тъй като сме в конституционна рецесия, сподели още основният прокурор. 

Това не е механизъм за следствие, а механизъм за надзор на основния прокурор, ръководителя на Върховен касационен съд и Върховен административен съд, механизъм за преодоляване на правосъдната власт. Това ме тормози, а не дали някой ще ме проверява или не, сподели той. 

За Nexo

Съдебната власт не преценява дейностите си с политически последици. Датата беше към празниците, тя беше избрана от проверяващия екип, който е от осем индивида. Ако политиците вкарат условие в Наказателно-процесуален кодекс да се изследват приятелите им, а след това от тях да се желае коя да е датата, с цел да се съобразим с техните условия, пошегува се той. 

Само съдът може да каже дали е осъществено закононарушение, сподели Гешев и напомни, че се проверяват данъчни закононарушения, компютърни закононарушения и пране на пари. 

Не мога да управлявам обособените прокурори, а единствено административните ръководители. Такава промяна направи министърът на Бойко Борисов - Христо Иванов, сподели още Гешев.

Той добави още, че съглашението в Съединени американски щати няма нищо общо с нашето следствие.

" Това е все едно да си платиш санкция за секване на алено и да мислиш, че няма да те проверяват за ликвидиране ", даде образец основният прокурор.

Той заяви, че е  информирал американските управляващи за нашето следствие.

Не мога да върша догатки, сподели Гешев запитан дали допуска, че американските управляващи на различен стадий може да стартират следствие. 

Той напомни за  " Хамас " и за 23 преводи от съветската борса за криптовалута.

Има предпазен очевидец и му е обезпечена отбрана от бюрото по отбрана. В най скоро време ще бъдат оповестени за търсен от Интерпол с алена бюлетина Антони Тренчев и Коста Кънчев.

За къщата в Барселона

И по двете следствия става въпрос за пране на пари. От една страна става въпрос за къща, а друга -  е за оборот над 94 милиарда лв., и двете следствия са с интернационален детайл.

Отдавна изпратените материали от Испания били преведени, заяви Гешев.

Като инстикт давам отговор кюлчета и Барселона. И двете следствия ще приключат в рационален период - меесец, месец и половина, заяви той.

Процедираме по един и същи метод по отношение на всички. И по отношение на Кирил Петков, когато отказахме да следствие за декларацията, напомни Гешев и  заключи: Когато политиката влезе в правосъдната зала, излиза правораздаването.

Имате ли сили да обвините Бойко Борисов? , попита Георги Любенов.

В никоя страна политиците не показват кой да бъде упрекнат. Има правосъдни процедури, закон и конституция, отвърна Гешев. 

Ако не можете да обвините Борисов за кюлчетата и къщата в Барселона, значи, че не може да обвините никой различен, за какво няма следствия за тези с отнетите американски визи?, поита Георги Любенов.

Не мога да разясня условия на дипломати. Санкциите " Магнитски " нямат дейности в нито една европейска страна, това са наказания с административен и политически темперамент. Но съм склонен с Херо Мустафа, че би трябвало всеобхатватна правна промяна, отгънвра 

Ако сътрудниците съберат доказателства, нямам подозрение, че ще издигнат обвиняване на който и да е. 

За " Джемкорп "  - чакаме ДАНС да заключи резултатите.

За " Градинарят "  беше ли някогашният министър, засечен в тази разработка на ГДБОП на чуването в правната комисия, попита Георги Любенов.

Нямам спомен дали е бил на правната комисия, информация скоро ще даде Софийската градска прокуратура. В конкретика влизат съответните наблюдаващи прокурори, отговори Гешев.

Не е моя работа по стотици хиляди инспекции да разяснявам някаква информация. Трябва да спазя конституцията, която промени министърът на Бойко Борисов - Христо Иванов, добави той.

Нямам политически ползи, заключи основният прокурор. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР