Механизмът е част от изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, според които

...
Механизмът е част от изменения в Наказателно-процесуалния кодекс, според които
Коментари Харесай

Правната комисия прие механизма за разследване на главния прокурор, може да влезе в зала утре

Механизмът е част от промени в Наказателно-процесуалния кодекс, съгласно които мандатът на основния прокурор може да бъде прекратяван не със 17 гласа във Висшия правосъден съвет, както е в този момент, а единствено с 13. 

При предходното Народно заседание законопроектът за промени, свързани със основаване на механизъм за следствие на основен прокурор, беше признат от правна комисия, само че не съумя да стигне до гласоподаване в пленарната зала.

Ресорният министър Крум Зарков изрази признателност към депутатите.  

" Този законопроект е ключът към освобождение на България от няколко мониторингови механизма и отваряне на пътя на България към по-дълбока интеграция, уточни министърът, представяйки предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс.

По думите му законопроектът е в отговор на над 70 неоправдателни решения на Европейския съд за правата на индивида, юридически е от няколко екипа на Министерството на правораздаването, координиран и съгласуван е с Венецианската комисия. 

Заместник-министърът на правораздаването Емил Дечев и служебният министър на правораздаването Крум Зарков.
Снимка: БТА

Какво планува механизмът? 

Механизмът планува углавен арбитър да управлява следствието против основния прокурор или негов заместител, който ще бъде краткотрайно назначен за прокурор и ще бъде избиран на инцидентен принцип. Въвежда се и вътрешен надзор, който ще се извършва още веднъж от арбитър, назначен за прокурор, когато към този момент има почнало следствие.

Промените плануват още понижаване на нужните гласове за премахване от служба на основния прокурор от 17 на 13 гласа, както и за неговия избор. Промяната ще важи и за ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд, само че за тях ще се търси двойно болшинство в Пленума на Висшия правосъден съвет и от съдийската квота. Освен това препоръчаните промени плануват отводите за формиране на досъдебно произвеждане да подлежат на правосъден надзор на две инстанции. При анулация преписката се връща към прокурора със наложителни инструкции, обобщава предложенията Българска телеграфна агенция. 

Дискриминационни детайли и несъгласия с Конституцията?

Голяма част от наредбите са оценени от прокуратурата като съдържащи редица дискриминационни детайли и редица несъгласия с Конституцията, съобщи заместник-главният прокурор Красимира Филипова във връзка наредбите за основаване на механизъм за следствие на основния прокурор.

Конституционният съд ще има последната дума, добави тя. Филипова напомни, че прокуратурата е подала обстойно мнение по отношение на препоръчаните промени, още при предходното им разглеждане. 

Според нея и в този момент има опция всеки прокурор да организира следствие против основния прокурор. " Когато са налице законните учредения и има задоволително данни може да се организира следствие на основния прокурор ", уточни Филипова.

Заместник основен прокурор Красимира Филипова
Снимка: БТА  

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС желаят да влезе в зала още на следващия ден  

Председателят на правната комисия от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) Стою Стоев съобщи, че ще направи всичко допустимо да се изготви отчет за препоръчаните законови промени, уреждащи механизъм за следствие на основния прокурор, да се прегледат в утрешното съвещание на Народното събрание. 

Стоев сподели това в отговор на направено предложение от ръководителя на парламентарна група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова, по време на дебатите по законопроекта на първо четене. 

" Ако е допустимо, да бъде направен още през днешния ден отчет по законопроектите на Министерски съвет и " Възраждане " за промени в Наказателно-процесуалния кодекс, свързани с опцията за следствие на основния прокурор, който да бъде препоръчан на следващия ден в Пленарна зала за разглеждане ", сподели Атанасова по време на съвещанието на комисията. 

Депутатът от ПП-ДБ Мирослав Иванов и ръководителят на комисията Стою Стоев
Снимка: БТА

От името на нашата парламентарна група и ръководителя на българския парламент, тази точка ще бъде препоръчана да бъде включена в дневния ред на утрешното съвещание на Народното събрание, ангажира се тя и добави, че парламентарната ѝ група ще поддържа измененията, препоръчани от Министерския съвет. 

Народните представители през днешния ден одобриха да обсъдят и няколко оферти за промени в Наказателния кодекс по отношение на закононарушенията на пътя, както и плановете за промени във връзка със отбрана от домашно принуждение. 

На съвещанието на правната комисия участваха самият основен прокурор Иван Гешев , заместник-директорът на Национална следствена работа Ясен Тодоров , съпредседателят на " Продължаваме Промяната " Кирил Петков , съпредседателят на " Демократична България " Атанас Атанасов , представители на Висшия адвокатски съвет, неправителствени и съсловни организации. 

Снимка: БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР