Мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков разкри очакванията си за

...
Мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков разкри очакванията си за
Коментари Харесай

Стоичков: Папа Франциск знае откъде съм, много спортен човек е

Мегазвездата на българския футбол Христо Стоичков разкри упованията си за Мондиал 2022 в Катар в извънредно изявление, което даде за предаването " Код Спорт " по RING, от Рим. Камата светя блестящо в Мача на мира, проведен от папа Франциск и бе на визита при главата на Римокатолическата черква. Световното състезание стартира през днешния ден и е първото, което ще се организира в астрономическата зима. Кавалерът на " Златната топка " за 1994-а година счита, че Дания и Белгия ще бъдат приятни изненади на шампионата в Катар, а Бразилия и Аржентина могат да сътворят " кървясъл полуфинал ", в случай че стигнат до там.

- Христо, какво си казахте с папа Франциск? Преди време - през 1995-1996 година папа Йоан Павел II искаше да благослови левия ти крайник, а ти му сподели: " Твоят шеф го е направил! "...

- Действително едно огромно самопризнание от страна на папа Франциск. Направихме нещо велико, тъй като да играеш за мира е най-важното. Винаги съм желал да има независимост, да има мир. Знаем, че ще е мъчно. Знаем, че постоянно богатият ще бъде богат, а бедният постоянно ще бъде безпаричен. Знаем, че в средата има междинна зона, която в никакъв случай няма да се запълни. Винаги мощният демонстрира силата си. Бил съм постоянно срещу войни, срещу бедност. И по тази причина тези мачове, които вършим, е поне да покажем на света, че футболът сплотява. Много пъти сме се събирали и сме казвали - коя организация в света на всеки три дни сплотява 60-70-80-100 хиляди индивида? Няма такава организация. Затова споделям, че е Цар Футбол. Затова сме радостни с нашия спорт посредством кръглата топка да покажем на света, че това е мирът. Няма друго!

- Връчи копие на твоята " Златна топка " - по какъв начин го възприе папа Франциск?

- Знае го футбола. Фен е на аржентинския футбол. Следи, интересува се. Казах му, че това отличие съм го спечелил 1994 година А той отговори: " Игра против Аржентина тогава, нали? " Играх и завоювах! Естествено, да поднесеш подобен подарък на подобен човек за мен е чест, отговорност. Знаеше, че съм от България, че съм играл в Барселона. Пита ме за Меси, пита ме по какъв начин виждам международното състезание. Действително състезателен човек. Една огромна персона, която дава почит.

- Подари ти топка с подпис на футболния тим на Ватикана, предложи ти музеи, други играчи ти връчват фланелки и мислят, че към този момент имаш музей. Не си ли се замислял по тази тематика?

- Един ден ще стане този музей, което ми е било постоянно фикс-идея. Да създадем един музей в България, тъй като мисля, че най-малко България има потребност от това. Да видят от кое място съм тръгнал, от кое място съм минал, кои трофеи съм спечелил. Неща, които съм получавал като дарове в годините ще бъдат изложени. Но дали ще стигне мястото, единствено чичо знае. (Смее се)

- Как се почувства измежду толкоз доста другари тук - Роналдиньо, Каниджа, Буфон, Бенариво, грузинската бригада, която те изненада - Кинкладзе и Арвеладзе?

- Каниджа не бях го виждал близо 10 години. Живее в Аржентина, в Испания, а аз съм повече време в Америка. Но виждаш уважението и другарството какво е след толкоз години. Хайде, с Буфон се виждам по-често, с Роналдиньо също се виждаме по-често. Питах ги и за международното състезание, въпреки всичко Роналдиньо е притежател на " Златна топка ", бил е международен първенец, какви са неговите усеща към това международно състезание. За първи път се играе ноември и декември - питах го по какъв начин вижда обстановката, дали му харесва този модел. Също с Иван Ракитич приказвах. Той пък е на другия полюс - желае Мондиалът да е след шампионатите. Вярно, в този момент го отчитаме като нещо положително. И аз също, тъй като са се играли 10-15 мача. Много малко срещи и футболистите са свежи. Много спорят по какъв начин ще се приготви националният тим. Какво би трябвало да се приготвя националният тим? Първенство като състезание, на всеки три дни би трябвало да играеш мач. Както си в клубния тим, по този начин би трябвало да бъдеш и там - съсредоточен, излизаш и в случай че си по-добър, играеш и печелиш.

- Събра доста дарове от Аржентина и Бразилия - по какъв начин ги видя преди Световното тези мегазвезди на футбола, които посети за изявленията?

- Направих два страхотни документални кино лентата. Единият за Аржентина за 1978 и за 1986 година, когато станаха международни първенци с тези футболисти, които са били непосредствено на финалите. Уникално прекарване в Аржентина с неповторими хора! Това са все международни първенци, няма по какъв начин по различен метод да бъде! Тяхното прекарване какво е било - неповторими неща, неповторими случки. Питах ги доста и за Марадона, питах ги доста и за Меси, какво чакат от този народен тим. Неслучайно повече от 50 милиона аржентинци мислят, че Аржентина ще стане международен първенец, по-късно, което направиха на Копа Америка - да бият Бразилия в Рио де Жанейро. Всеки споделя, че това е един доста уравновесен тим, доста по-добър отбор от предходните години. Меси беше по-млад, тогава малко тимът беше по-различен. Казват, че от този момент всеки дава топката на Меси, всеки стопира да играе и чака да види Господ какво ще направи. Сега е малко по-различно, в този момент тимът е по-компактен, пресира по-напред, целият тим се движи пакетно. Не търсят всяка топка да минава през Меси и това е хубаво за самия треньор и за тима, че има огромна динамичност. Когато бях в Бразилия, бях с Бебето, с Ромарио, с Ривелиньо - все левичари, какво да вършим! Така сме се събрали, че тук-таме има някой левичар. Те също имат страховит тим. Усетих в хората, че малко Тите не го харесват. От неговите изявления пред техните медии или при срещи с хора, те усещат, че той живее с мисълта, в случай че станат международни първенци, да каже, че е той. Това на бразилците не се харесва, тъй като там е малко по-различна работата. Както Ромарио не е споделил: " Аз станах международен първенец ", както Бебето не е споделил: " Аз станах международен първенец ", както Ривелиньо или Пеле. Думата " ние " е най-важната! Ако кажеш " аз ", пиши я бягала! Няма да се хареса на хората. И по тази причина като съпоставям двата тима - и Аржентина има страховит тим, и Бразилия има страховит тим. Но в случай че всичко върви по проект на международното състезание, Аржентина и Бразилия ще се срещнат на полуфинал. Тогава ще бъде кърваво, не знаем какво ще стане. Но преди да стигнеш до този мач Бразилия - Аржентина, има други тимове, които за мен ще бъдат огромна изненада. И Дания ще бъде изненада, и Белгия ще бъде изненада. Не изключвам африкански тим да направи огромна изненада, тъй като постоянно в такова време африканците са били страхотни.

- А да не се окаже, че всички играят и най-после да завоюват германците?

- То е по този начин постоянно. Говорим, че Германия нищо не играе, пък все на край стига. Но виждам Германия малко по-различно от други международни шампионати. Сегашната Германия е тим с динамичност от средата на терена напред, само че от средата обратно не ми дава това успокоение. Както бяха и 1994 година - от средата напред Матеус, Хеслер, Клинсман, Фьолер, Мюлер, а от средата обратно - клатушкаха каруцата. Сега Германия е същата - има добър тим от средата напред, само че от средата обратно не ми дава това успокоение. Имат страховит вратар, само че в доста от загубите на Байерн (Мюнхен) и на националния тим е допускал доста груби неточности. Но не остана неусетен Мануел Нойер в годините. Виждате, че когато направи неточност, тимът не играе добре. Когато той е нервозен и стартира да бърка, тимът не играе супер. На Испания с тези млади футболисти ще бъде мъчно. Луис Енрике има неговата концепция какво би трябвало да направи за тима, по какъв начин да го подреди, само че в една група с Япония и с Германия, ще забележим до каква степен може да я докарат. Ще бъде доста мъчно на Испания. Може би ще минат първия кръг, само че оттова нататък с този млад тим с Педри, Гави, Ансу Фати... Отборът генерално е млад, само че има и трима-четирима, които са ветерани и са били в доста борби, както са Бускетс, Родри, Жорди Алба. Футболисти, които имат добър опит. Но в случай че Испания стигне до четвъртфинал, полуфинал или край, това ще бъде супер за испанския футбол, тъй като идващите четири години ще влязат в огромната игра. Сега са добър тим, само че имам едно резервирано възприятие към тях.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР