Медийната комисия в парламента ще разгледа предложенията на ВМРО за

...
Медийната комисия в парламента ще разгледа предложенията на ВМРО за
Коментари Харесай

ВМРО се амбицира да атакува фалшивите новини

Медийната комисия в Народното събрание ще прегледа предложенията на Вътрешна македонска революционна организация за битка с подправените вести, афишират от партията. За момента те не са завършени като " законопроект ", а са единствено " абстрактен план ".

" Войводите "  очертаха главните си концепция по какъв начин да се оправят с световния проблем с подправените вести на полемика в Народното събрание на 7 ноември, а тази седмица ги показаха пред медийната комисия. На съвещанието е решено въпросът да бъде разискван на кръгла маса, на която да бъде поканен и българският еврокомисар по цифровизацията Мария Габриел.

Какво предлага МВРО

Всички онлайн медии да минат под регулацията на Съвет за електронни медии, както е в този момент с радиата и малките екрани. Интернет медиите да бъдат регистрирани в специфичен държавен домейн - да вземем за пример.media. Така Съвет за електронни медии ще знае тъкмо кои уеб сайтове са под неговата регулация. За задачата, считат от Вътрешна македонска революционна организация, би трябвало да има явен аршин кой уебсайт е медия и кой не е. Сега законодателството не давало такова разграничаване и националистите мислят, че са намерили отговора. Общото сред медийните уеб сайтове било, че имали опцията за подписване на контракти за медийно отразяване на разнообразни събития (например политическа реклама по време на избори), както и контракти за комерсиална реклама. Втората част от това твърдение не дава отговор на истината - комерсиална реклама може да има във всеки уебсайт, стига да има интерес от рекламодател. 

Другото главно предложение на МВРО е за излизането от анонимност на уеб страниците с погрешно наличие. Знае се, че доста от тях не разгласяват данни за контакт, не е ясно кой ги има и списва. Националистите намират решение на това в новия европейски правилник за персоналните данни - GDPR. Как? GDPR задължава всяко дружество, работещо с персонални данни, да уточни поименно лице за контакт в случай на зародил проблем. Така потребителите ще знаят към кого да се извърнат непосредствено, в случай че персоналните им данни не се третират добросъвестно. Много онлайн медии имат същото обвързване, защото боравят с известно количество персонални данни - да вземем за пример при регистрация на коментатори или тъй като се записва IP адресът на устройството на потребителя.   

Вътрешна македонска революционна организация предлага точно посредством тези лица за контакт уеб страниците да излязат от анонимност. Същите хора да носят и отговорност при разпространение на подправени вести.

" Трябва да се сътвори текст, който да указва, че на всеки уебсайт със наличие на български език би трябвало наложително да се упомене кой е админът на персоналните данни (когато нормата изисква такъв) или лице за контакт и адрес за преписка с него.

По този метод всички уеб сайтове ще излязат на ярко и в тези, в които се популяризират подправени вести, ще има лице за контакт, което ще носи правосъдна отговорност по цивилен ред за погрешната и позоряща информация, която популяризира. Така и достъпът до всички уеб сайтове, които не дават отговор на европейския правилник, може да бъде блокиран за потребителите от България ", изясняват от Вътрешна македонска революционна организация.

Как Европейски Съюз счита да се бори с феномена " подправени вести "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР