Медицинският факултет на Софийския университет прекратява всички учебни занятия и

...
Медицинският факултет на Софийския университет прекратява всички учебни занятия и
Коментари Харесай

Медицинският факултет на СУ прекратява занятията в знак на протест

Медицинският факултет на Софийския университет приключва всички образователни занятия и стажове за всички специалности в символ на митинг поради решението за обединение на Педиатрията с болница " Лозенец ".



Повод за недоволството е решението на министъра на опазването на здравето за превръщане на МБАЛ " Лозенец " посредством вливане в СБАЛ по детски заболявания " Проф. Иван Митев ". Според факултета с този акт МБАЛ " Лозенец " ЕАД " на процедура престава да съществува ".



С публична позиция излезе и управлението на Софийския университет " Свети Климент Охридски ". Ето и цялото мнение:

С протокол № РД 16-694 от 8.12.2021 година министърът на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров преобразува МБАЛ „ Лозенец “ посредством вливане в СБАЛ по детски заболявания „ Проф. Иван Митев “. За тази цел с т. 1 от протокола министърът приключва МБАЛ „ Лозенец “.
В медийните си изяви министърът настойчиво назовава МБАЛ „ Лозенец “ „ Правителствена болница “, каквато сдружението от години не е, и се пробва да си играе с страстите на хората, наричайки болните деца „ дечицата “, само че зад тези манипулативни внушения се крие не откровена угриженост за здравето на децата, а задачата е унищожаването на работеща болница, изграждана с години.

МБАЛ „ Лозенец “ дава профилирана извънболнична помощ на всички здравноосигурени жители против направление за съответния експерт. Много жители са включени и в пациентската листа на общопрактикуващия доктор към МБАЛ „ Лозенец “. Какво ще стане с всички тези пациенти?

Когато през 2018 година още веднъж предколедно беше изработен сходен опит за закриване на Болница „ Лозенец “, доста педиатри зададоха следните въпроси: Материалната и легловата база на МБАЛ „ Лозенец “ задоволителна ли е за потребностите на бъдещата детска болница, каква повърхност е нужна за нея, какви преустройства са нужни и така нататък Медицинското съоръжение в Болница „ Лозенец “ не е предопределено за лекуване на деца. За какво ще се употребява то и каква ще бъде ориста му? Не е налице ясна визия за бъдещето на детското опазване на здравето. Няма изясненост и по доста въпроси, свързани с бъдещата детска болница – какъв брой и какви клиники ще обгръща тя и прочие По думите на Председателя на УС на Българската педиатрична асоциация „ Тук не е въпросът единствено да я назовем „ Детска болница “, а въпросът е тя да извършва задачите, които сме си сложили: да бъде център за развиване на детското опазване на здравето и фактически да може да обслужва сложно децата в България “.

Няма да привеждаме още веднъж всички причини на педиатрите от преди три години за това за какво превръщането на една многопрофилна болница в педиатрия е невероятно. Няма да се стопираме в детайли и на смисъла на МБАЛ „ Лозенец “ като многопрофилна болница, като единствен център за трансплантации на повече от един орган, а сега – и като център за лекуване на пациенти с COVID-19.

Това, с което Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ няма да се съгласи, е закриването на неговата университетска болница, съществена база за образование на студентите от няколко медицински специалности.

В продължение на близо 20 години страната не обезпечи постройка на Медицинския факултет на Софийския университет, като в някои случаи отнемаше други здания на Университета с обещанието да реши въпроса със постройката на Медицинския факултет. Междувременно образованието на студентите се организираше в Болница „ Лозенец “. За неговото обезпечаване Софийският университет е вложил в болничното заведение милиони левове за поправки и съоръжение – в същата болница, която министърът в този момент обилно преобразува, влива и приключва.

С прекратяването на МБАЛ „ Лозенец “ Медицинският факултет на Софийския университет остава без учебно-клиничната си база, а на процедура и без препoдаватели. При преобразуването на болница „ Лозенец “ в национална детска болница ще се закрият 17 от съществуващите 18 клиники/отделения, а от наличния все още научен състав ще остане не повече от 20-30%. При отсъствието на материално-техническа база и законово избрания научен състав, Медицинския факултет няма да може да продължи да действа и получената акредитация за образование на студенти може да бъде отнета.

Дори многопрофилният темперамент на болничното заведение да се резервира, след преобразуването ѝ в детска болница тя няма по какъв начин да продължи да действа като университетска болница и като учебно-клинична база на Медицинския факултет на Софийския университет, защото студентите не могат да усвоят нужните познания в болница, профилирана само в лекуване на деца. Същото важи за образованието на медицинските експерти, провеждано в МБАЛ „ Лозенец “, и за научните проучвания на лекарите-преподаватели.

Дълбоко неразбираем е и въпросът за акредитацията на болничното заведение като университетска от страна на Министерството на здравеопазването и за акредитацията на Софийския университет в професионални посоки „ Медицина “ и „ Здравни грижи “ от страна на Националната организация за оценяване и акредитация.

Националната организация за оценяване и акредитация употребява богат набор от критерии, само че единствено два критерия са наложителни и елиминаторни по закон – научен състав на главен трудов контракт и материална база. Това е по този начин според член 83, алинея 4 от Закона за висшето обучение и член 64, алинея 4 от Правилника за активността на Националната организация за оценяване и акредитация (ПДНАОА).

Чл. 59, алинея 2 от ПДНАОА гласи, че вследствие на следакредитационно наблюдаване и надзор при съществуване на основанията на член 64, алинея 4 или на член 66, алинея 3 акредитационният съвет може да отнеме акредитацията на висшето учебно заведение. Чл. 64, алинея 4 показва точно неизпълнението на условия за научен състав и/или за материалната база като съображение непрекъснатата комисия за следакредитационно наблюдаване и надзор да внесе в акредитационния съвет предложение за лишаване на акредитацията на висшето учебно заведение, а чл, 59, алинея 3 вменява на акредитационния съвет задължението в тези случаи да отнеме акредитацията. В случай че в даден миг Университетът не дава отговор на някой от двата критерия, той е задължен да уведоми НАОА за смяната в заявените при акредитацията условия, след което стартира посочената процедура по инспекция и лишаване на акредитацията.

Софийският университет „ Св. Климент Охридски “ не може да допусне да загуби акредитацията на медицинските си специалности и по този метод да се стигне до закриване на Медицински факултет заради смяна на профила на Болница „ Лозенец “ т. е. на учебно-клиничната база, която е предоставена на Университета с Постановление на Министерски съвет № 316 от 2003 година и въз основа на която Университетът е получил акредитация.

Прекратяването на МБАЛ „ Лозенец “ на 8 декември явно е подаръкът на министъра на опазването на здравето за 1000 студенти в Медицинския факултет на Софийския университет по случай студентския празник. Освен 1000 студенти бъдещето на Медицинския ни факултет визира ориста и на докторантите и на няколкостотин специализанти по разнообразни специалности за придобиване на компетентност в системата на опазването на здравето.

През последните години неведнъж сме изразявали поддръжката си за построяването на нова многопрофилна детска болница на територията на МБАЛ „ Лозенец “. Това, което няма да приемем, е една работеща и построена с доста старания съвременна болница да бъде разрушена поради неразбираеми проекти, а Медицинският факултет на Софийския университет да остане без учебно-клинична база, без преподаватели и без акредитация поради лобистки ползи в интерес на частна болница.

Изходът продължава да бъде същият, какъвто беше и преди три години – да се обезпечат задоволително средства за нова постройка с нужния брой кревати и нужната инсталация. По този метод страната ще удовлетвори желанието на обществото за основаването на многопрофилно лечебно заведение за сложно лекуване на деца, без да унищожава добре построената и функционираща Болница „ Лозенец “ с нейните 18 клиники/отделения, от които 15 са с най-високото равнище на подготвеност III, болница, осъществяваща активност по 37 медицински специалности, профилирана в образната диагностика, инвазивната кардиология, ендоскопската хирургия и получила най-високата акредитационна оценка „ отлична “ за цялостната здравна активност в лечебното заведение, както и за 17 от упълномощените 18 клиники/отделения.

Прекратяването на МБАЛ „ Лозенец “, следствията за Медицинския факултет и ответните дейности на Софийския университет ще бъдат разисквани на съвещанието на Академичния съвет на 15 декември 2021 година. При предходното посягане преди три години против учебно-клиничната база на Медицинския факултет Академичният съвет разгласи протестна подготвеност, само че разсъдъкът у ръководещите надви, преди да се стигне до ефикасен митинг. Трябва ли всякога да стигаме до конфликт, с цел да спрем недомислените офанзиви и лобизма?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР