Медицинските бележки, с които много поколения ученици извиняват отсъствия, ще

...
Медицинските бележки, с които много поколения ученици извиняват отсъствия, ще
Коментари Харесай

МЗ премахва ученическите бележки, но пропуснали да кажат на лекарите

„ Медицинските бележки, с които доста генерации възпитаници извиняват отсъствия, ще отпаднат и като документ ще се употребява амбулаторният лист от прегледа “, разгласи пред БТВ министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков.

Причина е сериозното разминаваме в преценките на министерството и някои лекари би трябвало ли да се заплащат в допълнение бележките от страна на болните, написа „ Трибюн “.

„ На последното съвещание на управлението на Министерството на здравеопазването взехме решение да предложим на „ Информационно обслужване “ и на Министерството на образованието и науката да анулира напълно медицинските бележки за учениците и да се употребява амбулаторният лист. Имаме кардиналното утвърждение на този акт от страна на Българския лекарски съюз. Очакваме това нещо да се завърши в най-скоро време, тъй че здравната записка да отпадне изобщо като един документ, който добавя това, което се прави от общопрактикуващия доктор “, сподели министър Хинков.

От лекарския съюз обаче останали сюрпризирани, че са дали поддръжката си за това решение.

„ За следващ път българските лекари се осведомят от медиите за подготвяни промени в бранша, без те да са обсъждани и съветвани със Съсловната организация. И в този случай, управлението на здравното министерство, в лицето на министъра – проф. Христо Хинков, ни уведоми от телевизионния екран, че се възнамерява медицинските бележки, с които сега се извиняват отсъствията на учениците да отпаднат. Нещо повече, съобщи че БЛС е изразил кардиналната си поддръжка по готвената смяна, което не дава отговор на истината. Разговори сред Съсловната организация и Министерство на здравеопазването по тази тематика не са водени и Български лекарски съюз не е давал кардиналното си единодушие “, настояват от лекарската организация.

„ Подобна смяна повдига доста въпроси, измежду които: Каква част от „ сензитивната “ информация за здравословното положение на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, ще постъпва в учебно заведение и кой ще има достъп до нея? С каква смяна в нормативната уредба ще се вкара тази оригиналност? В какви периоди се възнамерява да се вкара смяната? Какво се случва с отсъствията на децата лекувани в лечебните заведения? Какво се случва с отсъствията на преглеждани в профилираната извънболнична помощ деца? Как ще се упражнява контролът? И не на последно място да чакаме ли скоро да отпаднат болничните листове? “, се пита още в позицията на лекарите.

 

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР