Медицински университет-Пловдив стана част от иновативния проект МАГНЕТ. Той е

...
Медицински университет-Пловдив стана част от иновативния проект МАГНЕТ. Той е
Коментари Харесай

МУ-Пловдив стана част от иновативния проект МАГНЕТ


Медицински университет-Пловдив стана част от новаторския план МАГНЕТ. Той е съглашение сред Европейската изпълнителна организация за обучение и просвета и 12 висши учебни заведения на страни от Западните Балкани с фокус върху университетската педагогика – педагогическите и дидактически познания, умения и разбирания, от които университетският преподавател се нуждае, с цел да усъвършенства метода си на преподаване и процеса на учене на студентите.

Проектът се извършва от екип, управителен от проф. доктор Ани Белчева, зам.- ректор по Учебна активност на Университета и Координатор на плана за България.

Главната цел на този план е да се сътвори консорциум от висши образователни заведения, споделящи новата парадигма за рационализиране на университетската педагогика.

В рамките на плана MAGNET преподавателите на всички 12 участващи сътрудници от 8 страни в района на Западните Балкани ще могат да осъществят съдействие на вътрешнонационално, районно и междурегионално равнище. Очаква се това партньорство да доведе до основаването на мрежа от центрове за преподаване и учене. 

Основните цели на плана включват основаване на центрове за преподаване и учене,  трансфер на ноу-хау, разпространяване на просветителни материали и основаване на устойчива мрежа BalkaNetUP - Балканска мрежа за университетска педагогика. Функционирането на тази мрежа ще помогне усъвършенстването на университетската педагогика, главен дирек за използването на Европейското пространство за висше обучение.

Създаването на устойчива Балканска мрежа за университетска педагогика е новаторска концепция за шерване на новаторски всеобхватни способи и принадлежности за преподаване и учене във  висшите учебни заведения на страните от Западните Балкани. Трансферът на ноу-хау ще се реализира от страни, които имат настоящи Центрове за преподаване и учене, към останалите страни сътрудници. 

Дейностите по плана за реализиране задачите включват: изследване и разбор на потребностите на преподавателския състав за всички участващи висши учебни заведения, основаването на центрове за преподаване и учене, пускане на Балканска мрежа за университетска педагогика за връзка и шерване на всички резултати от плана MAGNET, създаване на курсове за образование, основани на разбора на потребностите, взаимната работа на сътрудниците посредством уебинари, присъствени срещи, семинари и конференции и други

При реализиране на дейностите ще се ползват новаторски способи, нови принадлежности и насочени към  студентите подходи и приложения, съобразени както с развиването на висшето учебно заведение, по този начин и с културата и спецификата на академичната и образователната общественост.

Очакваните резултати са внедряване на съвременни, новаторски, трансформиращи, насочени към студентите обучителни тактики във висшите учебни заведения на Западните Балкани, образуване на BalkaNetUP посредством консолидиране на познания, положителни практики, споделен опит за университетските просветителни процеси, основаване на центрове за преподаване и учене във висшите образователни заведения, пускане на e-Net в поддръжка на BalkaNetUP и непрекъснато надграждане  на методите на преподаване и учене. 

Срокът за осъществяване на Проекта е от декември 2022 год. до ноември 2025 год.

От 16 до 18 февруари  2023 година в Александруполис, Гърция, се организира първа присъствена работна среща на участниците. Присъстваха  представители от всички 12 сътрудници от 8 страни - Гърция, Албания, Сърбия, Черна гора, Косово, Босна и Херцоговина и България.

От МУ-Пловдив участваха проф. доктор Ани Белчева, дм, зам.-ректор по Учебна активност в Университета и Координатор на плана за България, и София Гонева – представител на Еразъм офис на МУ-Пловдив.

Участниците в срещата концентрираха напъните си върху стартирането на Балканска мрежа  за университетска педагогика от Центрове за преподаване и учене (за страните от Западните балкани (BalkanetUP). Чрез центровете /CTL/във висшите учебни заведения ще се вкарат новаторски способи и принадлежности за преподаване и учене, насочени към студентите просветителни подходи, като се обезпечи цифровизация и дигитален инструментариум в процесите на асимилиране на образователния материал.

В програмата бяха включени: полемика за ролята от действие на CTL в университетите и тяхната потвърдена добавена стойност за създаване на преподавателски потенциал, информиране за цели, конструкция и действия по създаване на BalkanetUP, мерки за обезпечаване на качеството във висшето обучение.

На срещата, с изключение на богатия лекториум, квалифициран от домакините-координатори, членовете участници имаха опция за взаимна работа в дребни групи и съумяха да обсъдят оптималните функционалности, които ще се поемат от CTL за повишение на качеството на просветителния развой: семинари, лекции, MOOCS, открит разговор за положителни практики, и други

Партньорите от LOGOS College University срещнаха присъстващите с Плана за деяние по качеството. Представителите от университета в Патра показаха методология на  проучването за разбор на потребностите, което всеки сътрудник ще организира и проучва в границите на личния си университет.

В рамките на срещата се организира и еднодневна конференция на CTL на Democritus University of Thrace (Гърция) на тематика „ Цикли на образование в Университетска педагогика ” – проява на триумфа на CTL и позитивните резултати, реализирани от внедряване активността на CTL в преподавателската процедура.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР