Медицински сестри и санитари от отделенията в Многопрофилната болница за

...
Медицински сестри и санитари от отделенията в Многопрофилната болница за
Коментари Харесай

За пореден път в Благоевград! Здравни работници блокираха движението на кръговото кръстовище при Трето училище в знак на протест 

Медицински сестри и санитари от отделенията в Многопрофилната болница за интензивно лекуване (МБАЛ) в Благоевград още веднъж блокираха придвижването по един от натоварените булеварди в града в символ на митинг. Преди 10 дни медицинските служащи започнаха същата стъпка, с искане да бъдат чути. Исканията на протестиращите са свързани с нарастване на приходите и отношение към тяхната работа.

Протестът стартира пред постройката на МБАЛ – Благоевград, където се събраха десетки протестиращи. С шествие те се насочиха по централните улици до бул. Св. св. Кирил и Методий “, където блокираха придвижването при кръговото кръстовище.

Пред събралите се здравни служащи ръководителят на синдикалната организация на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България (КНСБ) и старша сестра в Инфекциозно поделение Таня Кънева сподели, че липсва връзка с ръководството на здравното заведение. Тя уточни, че медицинските експерти в лечебното заведение получават заплащане в размер на 910 лева; 710 лв. е заплатата на санитарите, а заплатите на лекарите са сред 1100 и 1300 лв..

Медицинските експерти и работещите в болничното заведение желаят актуализация на заплатите, съгласно инфлацията и показаха, че нарастване към този момент са получили техните сътрудници в лечебните заведения в региона. Те показаха, че за 12-часово дежурство от години получават ваучер в размер на 2 лв.. „ При този изтощителен труд, заболели пациенти, за които сме виновни и даваме всичко от себе си, получаваме два лв. за 12 часа на дежурство “, сподели Таня Кънева за Българска телеграфна агенция

Протестът на здравните служащи в Благоевград беше подсилен и от екип на КНСБ – София, а измежду присъстващите беше вицепрезидентът на конфедерацията Тодор Капитанов. Пред публицисти той изрази вяра настояванията да бъдат чути и уточни, че към този момент месец има протестни акции и срещи с кандидат-депутати и сегашни народни представители. „ Умишлено ги направихме в предизборната акция с цел да им кажем, че ние нямаме 100 дни, както политиците си дават един на различен, а желаеме незабавни решения още от първия ден на Народното събрание “, сподели Капитанов. Той добави, че на 11 ноември ще има огромен митинг в София, а настояванията ще бъдат поставяни, до момента в който не бъдат чути „ и не бъдат взети решения в полза на жителите “.

В Благоевград напрежението измежду бялата гилдияескалира. Медицинските фрагменти оповестиха подготвеност да подадат групови оставки, това което ги стопира е грижата за техните пациенти и отговорността пред здравето и живота им. Въпреки упоритостта на протестиращите към този момент няма чуваемост от страна на страната и здравното заведение, чието управление твърди,че в случай че се усилят заплатите болничното заведение ще банкрутира. Здравните служащи са безапелационни,че няма да спрат с протестните си дейности,докато настояванията им не бъдат задоволени.

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР