Медицински хеликоптери още няма, но тече истинска война кой в

...
Медицински хеликоптери още няма, но тече истинска война кой в
Коментари Харесай

Тече война кой да вземе медицинските хеликоптери

Медицински хеликоптери още няма, само че тече същинска война кой в бъдеще да поеме полетите с тях. Обявеното от кабинета желание за закриване на основаното при държавното управление " Петков " настрана сдружение „ България хели мед сървиз “ се оспорва гневно от компания, която твърди, че всички подготвяни нормативни промени в тази посока са в прорез със закона. Въпреки неналичието на парламент, който да промени закона, кабинетът се е запънал и продължава в определената посока. 

В същото време и двете оповестени публични поръчки се апелират с доста странни претекстове. И огромната - на здравното министерство, за пазаруване на 6 + 2 хеликоптера, и дребната - на „ България хели мед сървиз “, за наемане на един хеликоптер, с който сдружението да може да се лицензира, към този момент стигнаха до Върховния административен съд. 

Поръчката на „ България хели мед сървиз “ бе атакувана от сдружение, което няма нищо общо с авиацията – компания „ Уилинк “ с предмет на активност отдаване на аудио-визуална техника чартърен. Фирмата въобще не подаде оферта в процедурата, само че твърди, че е било заинтригувано да получи поръчката. Тя не съумяла да се включи поради ограничаващи механически условия. Комисия за защита на конкуренцията отхвърли тази тъжба и одобри, че няма никакви доказателства компания „ Уилинк “ да може да прави лизинг на хеликоптери. 

Срокът за обжалване на това определение изтече и до последно нямаше тъжба, само че такава последна сметка се появи. " Издирвахме тъжба в Комисия за защита на конкуренцията. Няма такава, тъй че имаме намерение да продължим с оценяването на постъпилите две предложения ", разяснява изп.-директор на сдружението Георги Гвоздейков.

По-късно се оказа, че жалбата е пристигнала и компанията е принудена да чака дефинитивно изговаряне на Върховен административен съд. Така сключването на контракт ще бъде забавено на фона на към този момент оповестени от служебното държавно управление планове за закриване на компанията. 

До тук транспортното министерство афишира планове на промени в два разнообразни документа в опит да закрие „ България хели мед сървиз “. По първия план, с който се планува изменение на правилника на държавния авиационен оператор и прекачване на активността към него, са получени 56 страници забележки. В тях се твърди, че прехвърлянето на активността към държавния оператор, който прави полети единствено със особено предопределение, ще наруши европейските регламенти, тъй като тази активност би трябвало да се прави от лицензиран търговски оператор. Министерството твърди, че това не е по този начин.

Сега за публично разискване се предлага и втори документ – за изменение на наредбата за авиационните оператори. И тук в уеб страницата за публични разисквания strategy.bg има постъпили пространни мнения по какъв начин и тези промени нарушават закона за гражданското въздухоплаване и европейските регламенти. Не е ясно по какъв начин ще завърши тази сага, откакто сега няма настоящ парламент, който да промени вероятно закона. 

Междувременно има развиване и по огромната поръчка на Министерство на здравеопазването за закупуване на 6 + 2 хеликоптера с пари по националния проект за възобновяване и резистентност. Здравното министерство пристъпи към директно договаряне единствено с една компания – италианската „ Leonardo S.p.a “, която единствена подаде оферта по предишна открита процедура, само че препоръчаната тогава оферта бе прекомерно висока.

Изненадващо, директното договаряне в този момент е обжалвано от компания   " Бел текстрон инк “. Фирмата твърди, че е имала планове да се включи в миналата процедура, без да излиза наяве за какво не го е направила. Отделно сдружението упреква М3, че в директното договаряне е заложило нелегално по-висока планирана стойност от получената оферта по миналата процедура. Комисия за защита на конкуренцията отхвърли тези изказвания като погрешни, а информация в документите удостоверява това. Комисия за защита на конкуренцията се произнесе и че компанията няма юридически интерес да оспорва процедурата, защото не взе участие в нея. Това не е отказало сдружението да апелира и в този момент и Министерство на здравеопазването ще чака изговаряне на Върховен административен съд.

Всяко отсрочване прави контракта доста рисков поради условието първия хеликоптер да бъде доставен до края на годината. В противоположен случай България ще загуби 20 млн. лева финансиране по остарелия програмен интервал за едната машина.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР