Медицински експерти бият тревога за нова фрапираща тенденция в социалната

...
Медицински експерти бият тревога за нова фрапираща тенденция в социалната
Коментари Харесай

Фрапираща тенденция в TikTok! Младежи се удрят с чук в лицето сами

Медицински специалисти бият паника за нова фрапираща наклонност в обществената мрежа TikTok, в която хора се удрят сами по лицето с чукове. Твърди се, че те правят това с вярата, че това ще ги направи по-привлекателни.

Идеята зад по този начин нареченото „ разтрошаване на кости “ е, че хората удрят лицата си с чукове, бутилки, тежести или други предмети, с цел да счупят костите си с вярата да трансформират структурата на лицето си. Теорията зад страшната наклонност е, че лицевите костици ще заздравеят в по-желана форма, откакто бъдат счупени или пукнати.

Но няма доказателства, че има и капка истина в сходни изказвания. А специалистите са безапелационни, че това е извънредно рисково и има огромен късмет да има съществени здравословни последици.

Д-р Прем Трипати, еластичен хирург в Сан Франциско, разяснява тематиката във видео в TikTok.

„ Честно казано в никакъв случай не съм мислил, че ще би трябвало да кажа това, само че апелирам, не чупете съзнателно костите на лицето си “, приканва той.

Лекарят коментира, че в случай че „ разместите тези кости и по-късно те би трябвало да зараснат сами “, това може да приключи с фрактура и погрешно слепване. Може да има съществени здравословни затруднения, които да оставят подхваналите сходно безумно деяние обезобразени, тъй като „ костите не са зараснали вярно “.

Въпреки заплахите от наклонността, видеоклиповете с фразата „ урок за разтрошаване на кости “ към този момент са събрали 364 милиона гледания в TikTok.

Обосновката на тиктокърите за странната процедура евентуално е обвързвана с доктрина на Юлиус Волф, основана от немския анатом и хирург през 1800 година

В своята теза той твърди, че костите не " са неодушевени структури. Те непрекъснато се трансформират, защото остарялата или повредена костна тъкан се реабсорбира и замества с нова кост ".

Прилагането на мощ или физически стрес върху костите може да усили скоростта, с която протича този развой на регенерация, и да ви даде по-твърди и по-дебели кости, написа " Дейли Мейл ".

Това е една от аргументите, заради които физическата интензивност, изключително упражненията за повдигане на тежести, може да помогне за възстановяване на здравината на костите. Но има голяма разлика сред въздействието върху костите, която идва от спортуване с тежести, и ударите в лицето с тъп предмет.

Освен това, разсъжденията на Волф  опростяват процесите, които стоят зад възобновяване тялото. Има доста други фактори, които способстват за костната компактност, като храненето и равнищата на хормоните.

Въпреки че костите заздравяват след фрактура, не е обезпечено, че ще зараснат вярно или по метод, който дава на хората визията, на която са се надявали.

Счупването на костите крие риск от увреждане на меките тъкани, съединителната тъкан или очите ви, което може да бъде трайно засегнато. Може също да зародят кървене и лезии, които могат да се инфектират.

Докато по-голямата част от хората, които приказват за практиката, наподобява са мъже, дамите приблизително имат по-малки и по-тънки кости от своите мъже, което значи, че са изложени на още по-голям риск да се наранят инцидентно.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР