Медицинска лаборатория ЛИНА добавя ELISA-още един метод на изследване в

...
Медицинска лаборатория ЛИНА добавя ELISA-още един метод на изследване в
Коментари Харесай

Тест по метода ELISA в „ЛИНА” открива ранни и късни антитела срещу новия коронавирус

Медицинска лаборатория „ ЛИНА ” прибавя ELISA-още един способ на проучване в диагностиката на SARS-CoV-2 (коронавирус COVID-19). Тестът е утвърден за продажба в Еропейския съюз и доста други страни. Притежава съдебна експертиза марка.

ELISA (ЕЛАЙЗА) е главен имуноензимен способ в клиничната имунология. Отличава се висока специфичност  и сензитивност, близо 98%. Това е подобаващ способ за диагностика на антитела на SARS-CoV-2  - характерните антитела на
SARS-CoV-2 IgA  ( ранни ) SARS-CoV-2 IgG ( късни )
За осъществяване на разбора е нужна кръвна проба - серум или плазма. Резултатът е подготвен до 2 работни дни и се отразява като позитивен или негативен на двата класа антитела, т.е. проучването е качествено. Цените са следните: SARS-CoV-2 IgA – 30 лева.; SARS-CoV-2 IgG – 30 лева.; SARS-CoV-2  IgA+IgG – 50 лева

Какво значи съществуването на тези антитела?

Ранните IgA антитела стартират да се образуват към 3-5-и ден от началото на инфекцията (заразяването), като техният пик е 10-14-ия ден. Точно тогава е най- евентуалният миг, в който могат да бъдат потвърдени със серологични способи. Този клас антитела се задържат към 1,5- 2 месеца. Те са индикатор за ранна, остра, дейна фаза или възобновяване след зараза. Изследването им в динамичност спомага за установяване на имунния отговор на към този момент доказан позитивен резултат. Безсимптомните случаи са към 80% от всички инфектирани, само че разпространяващи вируса.

Късните IgG антитела се построяват към 14-тия ден, нарастват и доближават своя пик към 25-ия ден, задържат се за по- дълъг период от време. Като представител на семейство Коронавируси може би това ще е към  2 години. Все още се изследва.

Откриването на SARS-CoV-2 IgG  улеснява потвърждаването на Коронавирус -19 инфекцията при пациенти със характерни признаци, както и случаи, протичащи безсимптомно (по- огромната част от заразените). Изследването им е уместно за осъществяване на мониторинг на към този момент минала зараза,  изключително що се касае до следене на имунния отговор на колективи, клъстери и други обособени групи.

За меродавност на серологичния резултат се предлага да се изследват двата типа антитела IgA и IgG, както и две пациентски проби - една от острата фаза 7-14-ти  ден и една от след преболедуване - от 3 до 4 седмици по-късно.

Кога е целесъобразно да се направи серологичен тест по метода ЕЛАЙЗА за антитела ?
При съществуване на остро респираторно заболяване (температура и най-малко един признак на респираторно заболяване, да вземем за пример кашлица или затруднено дишане) или минало вирусно заболяване.При  пътешестване или престой в друга държаваПри  каквото и да е остро респираторно заболяване, изключително, в случай че сте били в контакт с доказан или вероятен случай на COVID-19 в предходните 14 дни преди началото на признаците или преди месец.При пациенти с тежка остра респираторна зараза, преди постъпване в болница, и за които липсва друга причина, която изцяло да изясни клиничната картина.
При пациенти с подозирана зараза с ковид, изключително при двустранна вирусна пневмония или тежко заболяване, еднократно взета и негативна проба не изключва диагнозата COVID-19 и се предлага проучването да се повтори след 2-3 седмици или да се направи изследване  с генетичен способ (RT-PCR).

*Вземането на проби за COVID-19  става в  обособени манипулационни, като пациентите би трябвало да носят персонални защитни средства – ръкавици и маска. Пробите се вземат на следните адреси:  гр. Варна ,  ул.„ Мадара ” №22: 07:00 ч. – 18:00 ч. от понеделник до петък, събота -  08:00 ч. – 12:00  ч.;  гр. Бургас , бул. „ Демокрация ” №67: 07:00 ч. - 16:00 ч. от понеделник до петък, събота – 07:00 ч. - 12:00 ч. ;   гр. Ямбол,  ул. „ Васил Априлов ” №2: 07:00 ч. - 12:00 ч.; 13:00 ч. - 16:00 ч. от понеделник до петък. Положителните резултати  се оповестяват на РЗИ, от чиято подготвеност са по-нататъшните ограничения.

 

* обява

 

 

 

 

Въпроси и отговори за коронавирусите

Коронавирусите са огромно семейство, известно от дълго време. Практически те паразитират по всички животни. При индивида предизвикват забележителна част от острите респираторни болести (ОРЗ), изключително през есенно-зимния сезон. В съответния случай с ковид SARS-CoV-2, извършител на COVID-19, се знае, че има два генетични разновидността – S и L. Вариантът S е еволюционно по-стар, по-малко публикуван и по-слабо нападателен. Варианта L е по-разпространен и по-агресивен, само че анализите през последните месеци демонстрират, че относителната му периодичност понижава. Трудно е да се предвижда по какъв начин ще се развият нещата, само че SARS-CoV-2 или ще се самоограничи последователно, сходно на предходните епидемии от 2002-2003 година ( SARS1) и 2012-2015 година (MERS), или ще се приобщи към групата респираторни вируси, годишно причиняващи ОРЗ, дружно с грип-, парагрип-, районен съд, адено-, рино- и още доста вируси. 

Много чест въпрос: „ Има ли значение какъв брой вируси са попаднали в организма за заразяване и за тежестта на болестта? ”

Има значение. Имат значение и доста други неща. Как ще влезе вирусът в организма- през дихателната или  през храносмилателната система. Зависи дали индивидът има увреждания, хронични заболявания. Фактори, като затлъстяване, хипертония, диабет и ред други са от голяма важност, без значение от възрастта. Бременните също са рисков контингент. Засега няма данни този ковид да минава плацентарната преграда и да заразява плода по време на бременността.

Друг въпрос: „ Траен ли е имунитетът при преболедувалите? ”

Отговорът на този въпрос занапред ще се обяснява. Данните са малко и спорни. При първия SARS (2002 г.), антитела се откриваха в продължение на 1-2 години. Колко време ще намираме антитела, с  какви функционалните характеристики- въпрос на време. Дали ще имат способност  да обезвреждат и блокират вируса- това също е въпрос на време.  Въпросите за момента са повече от отговорите. Единственото изцяло несъмнено нещо е, че епидемията ще завърши след време. Вероятно ще има хора, които няма да образуват антитела след боледуване. Например при  имунизациите е открито, че има хора към 5%., които не образуват антитела - това са така наречен нон-респондери. Колко ще са те сега- също въпрос на време.

PETEL.BG се дистанцира през цялото време от съобщаването като изключителна вест на броя на умряли остарели хора в Италия, Испания и други страни с огромен % възрастно население.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз. Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз. Неспазването на тези правила подкопава устоите и ДНК-то на съюза.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Примери за подправени вести за ковид:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР