Медицинска апаратура за стотици хиляди, стои неизползвана. Техниката се намира

...
Медицинска апаратура за стотици хиляди, стои неизползвана. Техниката се намира
Коментари Харесай

Нови рентгени, но извън употреба у нас: Скъпа медицинска апаратура не се използва

Медицинска инсталация за стотици хиляди, стои неизползвана. Техниката се намира в Диагностично-консултативни центрове, само че поради проблеми в нормативната уредба не може да влезе в приложимост.

Става въпрос за портативни рентгенови апарати. Според данните в портала за публичните поръчки, те са разпределени в 47 от някогашните поликлиники.

Общата им стойност е над 10 милиона лв. с Данък добавена стойност - или приблизително по 220 хиляди за рентген.

Какво ще се случи с техниката?

Поликлиниката в Хасково разполага с три апарата – два стационарни, а неотдавна и един мобилен рентген, който обаче даже не е разопакован. Причината - в поликлиниката нямат настрана помещение за техниката. Трябва и да го лицензират по специфична процедура, която лишава месеци. А съгласно нормативната уредба – сходен уред не може да се употребява в отвън болничната помощ.

Идеята за даването на машините е от лятото на 2021 година по време на Коронавирус пандемията. Поликлиниките, в които е имало Коронавирус зони са кандидатствали за избрана инсталация. В Стара Загора да вземем за пример са поискали ехокардиограф, дефибрилатор и кислородни бутилки.

Д-р Станимир Андонов Снимка: bTV

„ От всичко това получихме единствено преносим рентген. Вярно, доста съвременен – само че неупотребим за поликлинични условия. Така наречените преносими рентгени са предопределени за работа в отделения с лежащо заболели. В една поликлиника такива няма “, изясни шефът на ДКЦ-I в Стара Загора доктор Станимир Андонов.

В документите към публичната поръчка се вижда, че е имало въпроси по какъв начин ще бъдат узаконени апаратите. От министерството дават отговор, че това не е предмет на поръчката.

По тематиката работиха: Мария Георгиева, Теодора Христова и Кристина Налбантова

Повече вижте във видеото.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР