Медицината в последните две десетилетия има огромен успех в лечението

...
Медицината в последните две десетилетия има огромен успех в лечението
Коментари Харесай

Медицински онколози: В България има пропуски при скрининга и профилактиката на рака

„ Медицината в последните две десетилетия има голям триумф в лекуването на рака. Навлязоха доста нови лечения, има усъвършенстване в диагностиката, лъчелечението. В България също имаме удоволствието да работим с нови лекарства, които прилагаме на нашите пациенти, само че за жалост има някои неща, които изостават “. Това сподели пред Bulgaria ON AIR медицинският онколог доктор Таня Златанова.

По думите й има пропуски, свързани със скрининга и профилактиката на раковите болести. „ Надяваме се с въвеждането на Националния раков проект това да се случи. Имаме закъснение във връзка с имунизацията, особено за карцинома на маточната шийка “, разяснява онколожката.

Специализантът по здравна онкология доктор Владимир Милов добави, че профилактиката е от извънредно значение, тъй като ранното търсене на помощ и ранното разкриване на болестта е извънредно значимо. „ Ако болестта се открие в първи или втори стадии, в доста от случаите е лечимо. Шансовете са в пъти по-ниски при разкриване на болестта в трети и четвърти етап “, сподели той.

Думите му бяха подкрепени и от доктор Златанова, която сподели, че всички типове карциноми могат да бъдат лекувани, в случай че са открити в ранен стадии. „ Повечето от онкологичните болести са безусловно лечими. Пациентите би трябвало да бъдат осведомени, интензивно да търсят своя персонален доктор, който да им предложи проучвания – за мъжете над 50 години да се изследва PSA маркер, дамите да посещават постоянно гинеколог, дамите над 40-годишна възраст да вършат ехографски прегледи на гърдите си или мамография “, сподели доктор Златанова.

Тя изясни, че под ранен стадии се има поради най-често моментът, когато заболяването е локализирана в съответния орган. В тези случаи може посредством лекарствена терапия да бъде понижен туморът и по-късно той по-лесно да бъде опериран с по-щадящи интервенции.

По отношение на имунотерапията доктор Милов изясни, че тя кара клетките на пациента да се борят с раковите кафези. „ Тя реализира нелоши триумфи да вземем за пример в лекуването на рака на белия дроб, само че не е панацея, не може да излекува всички типове рак. Пациентите самостоятелно дават отговор на имунотерапията. Тя води със себе си и по този начин наречената имуносвързана токсичност – странични резултати, които съпровождат лекуването и надлежно би трябвало да бъдат добре ръководени от медицинския онколог “, сподели той.

Д-р Златанова добави, че имунотерапията има дълготраен резултат, защото препрограмира личния имунитет, който самичък да се бори против рака.

По думите на доктор Милов медицинският онколог има централна роля в лекуването, само че той работи в екип. В него би трябвало да има разнообразни експерти като хирурзи, лъчетерапевти, медицински онколози, експерти по палиативни грижи, гастроентеролози, пулмолози и други вътрешни експерти, с цел да може да се избере най-оптималната лечебна тактика за пациента, след което към този момент да се вземат решение проблемите, свързани с лекуването на болестта, посочи той.

В отговор на въпрос кои са най-честите типове рак у нас, доктор Златанова сподели, че по данни на Глобокан това са рака на гърдата, колоректалния рак, рака на белия дроб и рака на простатата. „ Обобщаването на данните и съществуването на Раков указател е основно за тактиката, която би трябвало да бъде предприемем “, уточни тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР