Медицината напредва все повече с всяка изминала година, а лекарите

...
Медицината напредва все повече с всяка изминала година, а лекарите
Коментари Харесай

Силиконовите импланти спасиха мъж от сигурна смърт

Медицината напредва от ден на ден с всяка минала година, а лекарите към този момент могат да разчитат на много новаторски технологии. И все пак в някои обстановки за спасяването на човешки живот е нужна просто една нестандартна идея, която да даде резултат. И доказателство за това е казусът с 34-годишния Дейви Бауер.
 Зак Ярброу - мъжът, който на 38 години се бори с рак на гърдата
Мъжът, който на 38 години се бори с рак на гърдата

Как се бори с заболяването Зак Ярброу

Историята му ни връща през април тази година, когато той усеща, че се затруднява да си поеме мирис. Въпреки че постоянно е поддържал добра форма и здравословно тегло, защото е разпален състезател, той не е спирал да пуши интензивно над 10 години. Освен това не е имал противогрипна ваксина и всички тези фактори вкупом го подготвят към тежка зараза, която той за жалост развива.

Когато Дейви отива на доктор, се оказва, че се е разболял от грип. Проблемите с дишането му обаче се утежняват толкоз доста, че се постанова да бъде признат в болница. А белодробната му зараза по този начин и не се повлиява от антибиотиците.

В следствие медиците откриват, че увреждането на органите му е прекомерно обстойно и могат да спасят живота му само с белодробна трансплантация. След това го трансферират в друга болница, само че там положението му става даже още по-тежко. В един миг сърцето му стопира, само че за благополучие се възвръща след сърдечно-белодробна реанимация.
 Снимка 641571

Предизвикателното в тази ситуация на Дейви е, че за разлика от множеството пациенти, които се нуждаят от трансплантация, той не страда от хронично заболяване, а от остра белодробна непълнота. Затова и няма по какъв начин процедурата да се възнамерява, а изисква бърза реакция. Дейви няма време да чака донор.

Тогава лекарите са към този момент безапелационни, че би трябвало да измислят тактика, нещо, което в никакъв случай до момента не са правили, с цел да спасят живота му. И в последна сметка съумяват.

Първото нещо, с което се постанова да се оправят, е инфекцията и по тази причина вадят цялостните му с гной дробове, до момента в който в това време го лекуват с антибиотици. Лекарствата очевидно стартират да оказват резултат, защото пациентът се стабилизира. Това е и моментът, в който лекарите минават към идната крачка.

А точно - да измислят по какъв начин да задържат сърцето на Дейви на място до момента в който се откри донор. И тогава им хрумва концепцията да употребяват импланти за гърди - две на брой с огромен размер, които на процедура в действителност съумяват да прикрепят сърцето.
 Снимка 641569

За благополучие единствено няколко дни по-късно се намира донор. Лекарите отстраняват краткотрайно поставените импланти и правят трансплантацията на новите бели дробове на пациента.

Въпреки че този случай си остава един от най-сложните, с които докторите са се сблъсквали, Дейви е на път към цялостно възобновяване, посредством точно на напъните и ексцентричната им концепция. По думите им процедурата е била обвързвана с действителни опасности, даже по-големи от тези за човек, който го чака типична белодробна трансплантация, написа CNN.
 Кара Скрубис - момичето с ампутиран крайник, което преподава балет
Момичето с ампутиран крайник, което преподава балет

За мощния дух няма невъзможни неща

Но целият екип се оправя напълно сполучливо и още през юни пациентът към този момент може да диша независимо. Следват няколко месеца в интензивно поделение, само че до края на септември той е задоволително здрав, с цел да бъде изписан и да продължи лечението си в рехабилитационен център. Междувременно през идната една година Дейви ще бъде прецизно следен от лекарите.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР