Медикамент, използван за лечение на тежки възпаления на дихателните пътища

...
Медикамент, използван за лечение на тежки възпаления на дихателните пътища
Коментари Харесай

Липсва лекарство за спасяване на недоносени бебета

Медикамент, употребен за лекуване на тежки възпаления на дихателните пътища при недоносени бебета, не се внася в България от октомври, а през последните седмици всеки трети сигнал за липса на медикаменти е поради липса на разтвори и суспензии за инхалатор.

Това сподели пред Българска телеграфна агенция Боряна Маринкова, изпълнителен шеф на Българскатa асоциация за развиване на паралелна търговия с медикаменти.

Причините са свързани със свръхпотреблението и с непълен импорт. Липсващото лекарство е животоспасяващо за недоносени бебета.

" Друг медикамент, който също се употребява в лекуването на дихателни инфекции, е в лимитирани количества, които не дават отговор на търсенето ", показаха от асоциацията.

" Ако се промени нормативната рамка, която разрешава изключителни доставки от европейското икономическо пространство, системата на опазване на здравето и пациентите биха могли да бъдат подкрепени от всички търговци на едро, опериращи като паневропейски дистрибутори, допълниха още от асоциацията. - Необходимо е поощряване на бързия импорт, както и на паралелната дистрибуция, когато главните вносители не съумяват да покрият потребностите на популацията. "

От фондация " Нашите недоносени деца " изпратиха отворено писмо до Министерство на здравеопазването и до Изпълнителната организация по медикаментите във връзка продължителната и задълбочаваща се липса на двата медикамента, оповестиха от фондацията.

Лекарствата се ползват и при деца със характерни здравни потребности. За двата медикамента във фондацията са били подавани сигнали неведнъж през последните месеци от родители на недоносени бебета и дребни деца със характерни здравни потребности, които се намират в повишен риск от развиване на тежки възпаления на долните дихателни пътища.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР