Медиите пресилиха, каза днес на брифинг в Раковски кметът на

...
Медиите пресилиха, каза днес на брифинг в Раковски кметът на
Коментари Харесай

Тронът на папа Франциск в Раковски вече го чака

Медиите пресилиха, сподели през днешния ден на брифинг в Раковски кметът на общината Павел Гуджеров - за нас визитата на главата на Римокатолическата черква е огромна наслада и същинска благословия и всеки, който желае, може да го види. Така ограниченията за достъп от " драконовски ", както бяха показани тук-таме, започнаха да се избистрят, въпреки че в цялостните си параметри ще бъдат показани на конференция в Министерство на вътрешните работи на следващия ден в София.

Важно е да се знае, че искащите на участват на площада пред църквата " Пресвето сърце Исусово ", би трябвало да дойдат най-късно до 9.30, а папа Франциск се чака да дойде към 10.30. От 11.15 стартира Светата литургия и даването на първо причестяване на 200 деца от цялата страна вътре в храма. Около 700 души ще бъдат позволени. Тук организацията към този момент е на самата черква и по думите на отец Ивелин Генов, един от родителите на децата ще може да види онлайн церемонията, а за фамилиите е планувана вън зона с огромен видеоекран, на който ще се предава церемонията.

Жителите на Раковски още от 5 май ще усетят рестриктивните мерки в придвижването към църквите " Пресвето Сърце Исусово " в квартал Николаево и църквата " Архангел Михаил " в квартал Секирово, те ще продължат и до отпътуването на папа Франциск на другия ден. За хората, които ще дойдат с коли от другаде, са планувани два краткотрайни паркинга. Разстоянието сред двете църкви папа Франциск ще премине с папомобила, а по протежението, което е към 3 км, всички ще могат да го видят. Присъствието на площада ще става след прекосяване през контролно-пропусквателни пунктове, неразрешените предмети са същите като при футболни мачове, само че чадъри ще бъдат позволени, защото се чака времето да е неприятно. Ако на някой му се постанова да напусне Раковски на 6 май след 9 часа, би трябвало да го направи през Стряма или Шишманци. В предварителната подготовка на община Раковски беше планувана зона за къмпинг, само че въпреки че до момента не е пристигнала нито една поръчка, при нужда ще се употребява теренът на градския стадион.

В града, прочут като столицата на католическата деноминация у нас, текат последни подготовки. Видимо има засилено полицейско наличие. Пътят към храма " Пресвето Сърце Исусово " е посипан с детски рисунки, подготвени са към този момент и белите плебеи на хористите. Децата, които ще получат първо причестяване, са на възраст 8-9 години, те са се подготвяли една година за това свещенодействие, с което западната черква се отличава от източното православие. Предполага се, че на тази възраст децата към този момент могат да вземат умишлено решение за своята религиозна принадлежност, а година след първото причестяване те получават и миропомазване, което е третият стадий от тайнството на покръстването.

Отец Ивелин Генов сподели, че молитвата, която ще прочете папа Франциск в София- Regina Celli- Кралица в небето- за пръв път е прочетена през 14 век от Свети Григорий Велики в шествие против чумата. През 17 век папа Бенедикт ХIV я вкарва в молитвите, четени в дните на Христовото възкресение.
За сигурността на папа Франциск ще се грижат НСО, полицията и защита от Ватикана. Известна е склонността на папата да нарушава протокола и да влиза в директни контакти с хората, по тази причина и службите чакат всевъзможни изненади.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР