Медът с всичките му полезни свойства не е единственият здравословен

...
Медът с всичките му полезни свойства не е единственият здравословен
Коментари Харесай

За какво помага пчелният прашец?


Медът с всичките му потребни свойства не е единственият здравословен артикул, с който пчелите ни подаряват. Т.нар. пчелен прашец освен не отстъпва на меда, само че в някои аспекти даже го превъзхожда по потребно и лечебно деяние .

Пчелният прашец е производно на цветния прашец, който пчелите събират от растенията и го смесват с нектара и със секрета от слюнчените си жлези. Така се образуват дребни гранулки , които пчелите складират в кошера си и които елементарно може да се събират.

Пчелният прашец постоянно се значи и като пчелен полен и е

прочут от дълго време с лечебното си деяние. Съвременните изследвания в тази тенденция са мотив той да се значи и като суперхрана . Много богат е на биоактивни съединения, белтъчини, мастни киселини, витамините А, В, D и Е, както и на значими микро- и макроелементи като калций, фосфор, магнезий, калий, цинк, желязо, мед и селен. Този сложен състав трансформира пчелния прашец в един от най-здравословните био артикули , носещ разнородни здравни изгоди.

Изявено противовъзпалително деяние
Проучванията демонстрират, че пчелният прашец инхибира интензивността на ензими, които отключват възпалителните процеси в органзима и съпътстващия ги болков синдром. В допълнение забавя и производството на азотен оксид, който повлиява положението на кръвоносните съдове и също има присъединяване във възпалителните реакции . Като съществена причина за изявното противовъзпалително деяние на пчелния прашец

се показва високото наличие на биофлавоноиди в него.

Мощен антиоксидант
Богат на антоциани и флаваноли, пчелният прашец има и мощно антиоксидантно деяние. Добре е се знае обаче, че то се подсигурява от съставките, извлечени от пчелния прашец. Така до каква степен мощен антиоксидант ще бъде пчелния прашец зависи от това в кой интервал на годината е събиран и какъв вид растения са цъфтели в този интервал.

Подкрепа за черния дроб
Антиоксидантното деяние е доста потребно за стимулиране естествената регенерация на чернодробните кафези. Има научни данни, че пчелният прашец, събиран в интервала на разцвет на кестените, подкрепя възобновяване на черния дроб от разнообразни видове увреждания - интоксикация , омазняване и други

Свързани публикации.. Медът от манука убива повече бактерии от антибиотиците 0 Пчелен полен – потребен ли е в действителност? 0 3 билки против хормонален дисбаланс 0

Превенция на алергиите
Доказано е, че пчелният прашец инхибира интензивността на мастоцитите - характерни имунни кафези, които отключват алергичната реакция. Редовният банкет на пчелен прашец може сполучливо да профилактира отключването на сезонните алергии при хора с нараснала алергична настройка. Добре е да се знае обаче, че пчелният прашец може да работи и като алерген при хора, алергични към полени. Затова при тях той е противопоказен.

За по-лесно понасяне на менопаузата
Установено е, че при дами в менопауза, които са подложени на хормонозаместителна терапия, пчелният прашец оказва помощ за понижаване на страничните резултати. Освен това био продуктът е показан и за съкращаване признаците на хормоналния дисбаланс и естрогеновия недостиг през климактериума.

Въпреки многото му потребни дейности пчелният прашец би трябвало да се ползва с внимание и след лекарска консултация при бременни и кърмачки , както и при хора, приемащи лекарства за разреждане на кръвта, защото прашецът може да повлияе на интензивността им.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР