Медът е третият най-фалшифициран продукт в рамките на Европа. Това

...
Медът е третият най-фалшифициран продукт в рамките на Европа. Това
Коментари Харесай

Медът е сред най-фалшифицираните продукти в Европа

Медът е третият най-фалшифициран артикул в границите на Европа. Това сподели Венета Ифандиева, координатор на Югозападна България по пчеларство и член на Управителния съвет на асоциацията „ Обединени пчелари “, пред " Фокус ".

По думите ѝ Европейският съюз дефинира меда като естествена сладка субстанция и основава критериите за това какъв би трябвало да е състава му в инструкция за меда.

„ Оказва се обаче, че има проблеми с продуктите, които би трябвало да дават отговор на тези стандарти и ето за какво евродепутатите желаят да се вкарат ограничения за възстановяване на процедурите за тестване и усилване на инспекциите по вноса, т.е. да има по-голяма разкриваемост на случаите с подправен мед “, сподели още Ифандиева.

Тя добави, че европарламента желае да се усъвършенства етикирането, с цел да се подсигурява, че потребителите ще знаят от коя страна идва продуктът, който взимат.

„ Освен това от Европейският съюз работят в посока да се насърчи по-голямата консумация на мед, изключително измежду децата в учебните заведения. Поради тази причина предходната пролет обикаляхме образователните заведения в района и представяхме пред учениците медните артикули в границите на акцията „ Медена закуска “. Тези си действия продължаваме и тази година “, добави пчеларят. Според Ифандиева би трябвало да се работи и в посока на това да се намерят механизми, които да насърчат младите да се занимават с развъждането на пчели и производството на мед, само че все още има доста проблеми, които пречат за това.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР