Медът е познат на човечеството от древни времена. Дори нашите

...
Медът е познат на човечеството от древни времена. Дори нашите
Коментари Харесай

Защо никога не трябва да ядете пресен мед

Медът е прочут на човечеството от антични времена. Дори нашите далечни предшественици са употребявали този естествен подарък като лекарство. Но малко хора знаят, че някои типове мед могат да бъдат рискови. Сред тях е пресният мед.

Факт е, че ензимите и киселините в този пчелен артикул на практика не се разлагат даже в продължение на няколкостотин века. Това потвърждават находките от мед по време на археологически разкопки. В древността медът най-често се е съхранявал в глинени съдове. 

Опитният пчелар в никакъв случай няма да си разреши да извади от кошерите мед по-рано. Незрелият артикул също има прелестен усет, съдържа потребни витамини и минерали, само че не след дълго вкусовите му качества се утежняват. Още след 1-2 месеца незрелият мед стартира да ферментира и да вкисва. На повърхността му се появява пяна. И в тази форма той може да оцелее в продължение на епохи, само че усетът и изгодите му към този момент не са същите. 

Пресният мед, продаван на пита или в насипно положение, от време на време също може да бъде рисков.

Дори в отдалечени пчелини, ботулиновите отрови, секретирани от бактерията Clostridia, могат да бъдат открити в пчелните артикули. Тези субстанции могат да причинят увреждане на централната нервна система и да доведат даже до прекъсване на дишането. При потреблението на отлежал мед този риск не съществува, несъмнено, в случай че нямате самостоятелна нетърпимост към него или алергия.

Купувайте само сертифициран мед. В случая може да сте сигурни, че продуктът е минал химичен разбор в профилирана лаборатория. Тази процедура лишава известно време. Но потреблението на подобен мед носи само изгоди за здравето.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР