Мечтата за летящи автомобили съществува далеч преди Boeing Co. да

...
Мечтата за летящи автомобили съществува далеч преди Boeing Co. да
Коментари Харесай

Летящите таксита идват по-рано, отколкото очакваме

Мечтата за летящи коли съществува надалеч преди Boeing Co. да стартира да създава самолети. Сега визията от страниците на Жул Верн е толкоз близо, че е окупирала проектите на мениджмънта на компанията.

" Мисля, че ще се случи по-бързо, в сравнение с можем да даже да разберем ", споделя Денис Мюленбург, основен изпълнителен шеф на Boeing. " В момента строим същински прототипи. Така че технологията е допустима ".

Новата епоха на летящи градски коли е толкоз близо, че индивидът, който наглежда самолетите и галактическите кораби да стартира да обмисля, както ги назовава, " правила на пътя за триизмерни автомагистрали ".

Автономните въздушни таксита и дроновете, които вършат доставки, имат капацитета да бъдат идващото нещо, което ще раздруса аероиндустрията. И Boeing и безконечният зложелател Airbus SE са измежду производителите, които се състезават, с цел да получат дял.

Мюленбург вижда актуалната обстановка като необичаен късмет да предопределиш и оформиш нова транспортна екосистема. Стотици машини, които се ръководят сами, може да се движат над улиците на града, заобикаляйки небостъргачите, в границите на десетилетие, счита той.

Двигател на този развой са големите вложения, бързото рационализиране на самостоятелните системи и все по-ядосани от тапите хора.

И други наблюдаващи споделят нападателния му проект. Електрически дронове, които може да возят сред двама и петима души, може да се появят на пазара още след две години, съгласно проучване на Deloitte. В началото на идващото десетилетие летящи коли може да се движат по пътя до пистите, а по-късно да се засилят и излетят в небето. Дори NASA изследва приложимостта на сходни технологии.

Но регулаторите не трябват да " проспят " революцията и би трябвало да опишат всички вероятни обстановки, в това число тематиките на сигурността и по какъв начин да бъде ръководен наземен и въздушен трафик по едно и също време.

Boeing укрепи портфолиото си предходната година, като закупи Aurora Flight Sciences, чийто планове включват ново летящо такси, което създава дружно с Uber.

Aurora работи по самостоятелни коли от края на 80-те години на предишния век, а нейното портфолио включва летящи машини с две места, които могат да кацат и излизат отвесно. Първите полети могат да стартират още през 2020 в Далас и Дубай.

Други компании също приготвят сходни артикули за пазара. Vahana завърши първия си тестови полет на 31 януари т.г. Intel Corp. и EHang Inc. също тестват свои летящи транспортни средства.

Но до деня, в който ще поръчаме Uber и той ще дохвъри - безусловно, имаме потребност от сериозен скок в създаването на изкуствен интелект, който да пази колите от това да се блъскат в здания, в дронове, самолети и една в друга.

Хората няма да одобряват летящите транспортни средства, до момента в който не са сигурни в своята сигурност. Получаването на позволения от авиационните регулатори за дронове, които да возят хора, ще костват милиони долари и няколко години - и то откакто някой от тези регулатори реши какви тъкмо ще бъдат разпоредбите.

" Нищо сходно не е било сертифицирано в никакъв случай ", напомня Джон Хансман, професор по аеронавтика в Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Едно от главните условия за невиждания брой години, в който няма жертви при полет със аероплан, е процесът по узаконяване на самите самолети. Но тъкмо тези строги правила ще създадат приемането на позволение за революционните нови дизайни толкоз мъчно.

" Изключително скъпо е да сертифицираме нов аероплан, даже и с добре прочут метод на приложимост по добре познати правила ", споделя Стив Уолус, някогашен член на авиационния регулатор в Съединени американски щати.

Мюленбург пое поста на основен изпълнителен шеф на Boeing в средата на 2015 година. Оттогава компания разшири интереса си към футуристични самолети и сътвори поделение HorizonX, което да предизвиква обещаващи технологии в региона.

През януари Boeing показа първообраз на товарен дрон, който може да реалокира над 200 кг. товар в границите на 35 километра. Той бе създаден за едвам три месеца от производителя на самолети Phantomworks. И може да се трансформира в новия еквивалент на пикапите.

Една от вложенията на HorizonX е в компанията Near Earth Autonomy. Тя е създала технология, която прави безпилотните самолети доста по-умни. Видео в YouTube демонстрира по какъв начин дронът лети из природата, заобикаляйки дървета самичък, и самичък трансформира курса си без потреблението на GPS./ money.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР