Мечтаната торта не може да се купи, тя трябва да

...
Мечтаната торта не може да се купи, тя трябва да
Коментари Харесай

Есенна Торта с Ябълки

Мечтаната торта не може да се купи, тя би трябвало да се направи с доста обич и една изпитана рецепта

Необходими Продукти

МАСЛЕН БЛАТ


● брашно - 350 г
● захар - 100 г, кристал
● масло - 100 г, стайна температура
● яйца - 2 бр. L
● ванилена захар - 1 пакетче (10 г)
● бакпулвер - 1 пакетче (10 г)
● лимонова кора - от 1 лимон, настъргана

КРЕМ


● прясно мляко - 500 мл, пълномаслено
● жълтъци - 3 бр.
● захар - 5 с.л. кристал
● царевично нишесте - 3 с.л.
● ванилия - 1 шушулка (1 ч.ч. дестилат ванилия)
● канела - пръчка

ПЪЛНЕЖ


● ябълки - 3 бр.
● захар - 1/2 с.л., кристал
● канела - 1/4 ч.л.
● ром - 1 капачка
● вода - 2 - 3 с.л.

Начин на подготвяне

Фурна 175-180 градуса

Тортена форма с диаметър 24 см, намаслена и покрита с хартия за печене.

Започва се с приготвянето на крема за тортата. Смесват се жълтъците със захарта, разрушават се до втвърдяване с телена бъркалка, прибавя се нишестето и 4 с.л. студено прясно мляко. Разбърква се до гладка примес.

Сгорещява се млякото на котлон дружно с пръчката канела и разполовената шушулка ванилия или ванилия дестилат до точка на шупване. Сваля се от котлона и 1 ч.ч. се налива на струйка към жълтъчната примес при непрестанно безредие с телена бъркалка.

Цялата примес се връща назад при останалото горещо мляко и се връща назад на котлона. Сварява се на тежък крем за към 3-4 мин при непрестанно безредие.

Сваля се от котлона, изсипва се в намокрена със студена вода плоска тава, покрива се с фолио и се оставя да се охлади изцяло.

Ябълките се почистват и се нарязват на филийки не доста фино. Поставят се в тиган дружно със захарта на умерена температура. Задушават се с капачка ром/коняк и 2-3 с.л. вода. Готвят се до омекване. Свалят се от котлона и се охлаждат.

В купа се смесват всички сухи съставки - брашното с бакпулвера, ванилената захар и захарта. Разбъркват се с телена бъркалка. Добавя се мекото масло на кубчета, лимоновата кора и се разбърква, до момента в който маслото се усвои изцяло.

Добавят се и яйцата и с пръсти се разтрива, до момента в който се получат трохи. Една трета от тях се отделят за по-късно, оставят се в ледник, а другата част на тестото продължава да се измесва с ръце, до момента в който се получи хубава топка тесто.

Върху формата се слага кръг от хартия за печене с диаметър на дъното на формата. Може леко са се намасли с маслен спрей, само че не е наложително. Тестото се разпределя по дъното на формата и стените ѝ с цел да се образува ръб с височина към 3 см. В средата се изсипва охладения крем с шпатула се разпределя из цялото тесто, а от горната страна се подреждат филийките ябълки.

Отделените трохи се разпределят из цялата повърхнина на тортата. Те ще създадат десерта сладостен и хрупкав извън и мек и луксозен от вътрешната страна.

Пече се на 175-180 градуса за към 45-50 мин.

Есенната Торта с Ябълки е подготвена.

Забележка: Ябълките са със междинен размер към по-големи. Добре е да се употребява вид селска твърда ябълка или вид Грани Смит, с цел да не се разпадат при задушаването им.

Отделените трохи би трябвало да се оставят в ледник, с цел да се стегне тестото, а по-късно, в случай че не може добре да се разпредели с ръце и към момента се слепват, се употребява ренде, настъгва се.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР