Мечките се отнасят към групата на едрите бозайниците, които обитават

...
Мечките се отнасят към групата на едрите бозайниците, които обитават
Коментари Харесай

Бременност при мечките

Мечките се отнасят към групата на едрите бозайниците, които населяват цялата планета. Както при всички диви животни, по този начин и при тези оплождането и износването на дребните си има своите особености.

Практически всички женски са най-разгонени в интервала след края на пролетта, само че най-активен е сезонът на чифтосване от края на май до началото на юли.

В този интервал се образува двойката, чиито членове се срещат няколко седмици. Веднага след оплождането мечките се разделят и напълно не се занимават дружно с възпитанието на потомството си.

Бременност при мечките

Женската стартира да натрупва мастна тъкан и да устройва бърлогата си до края на късната есен. Средната дълготрайност на бременността при мечките е 6-8 месеца. Интересен факт е, че самото развиване на плода не стартира след акта на оплождане, а по време на хибернацията на животното. В този интервал развиването на дребното стартира да се случва много бързо, като раждането нормално е в интервала от февруари и март.

Една бременна женска мечка приблизително може да износи 1-4 дребни, като те се раждат слепи, глухи и съвсем без никаква четина. Нуждаят се от топлината и грижата на женската мечка, по тази причина още към 2 месеца живеят в бърлогата.

 Мечка с дребни

През този интервал мечките се хранят единствено с млякото на майката. Растат доста бързо и единствено след две седмици от раждането стартират да виждат и чуват, а в три месеца към този момент имат млечните зъби. Заедно с това доста стремглаво набират тежестта си, като при раждане тежат към 400-700 грама, а след няколко месеца - 15 кг. Малките мечета имат потребност от грижите на майката до към 2 годишна възраст, а по-късно към този момент стартират да живеят независимо.

Теглото им при раждане е под един кг, само че бързо порастват с помощта на доста хранителното и питателното 20% мляко на майката. За страдание, смъртността измежду дребните мечета до 1 година е доста висока, като главната причина са нападенията на разнообразни хищници. Така да вземем за пример в случай че изостане от майката, тогава мечето става лесна цел за вълците, орлите и другите месоядни животни.

Размножаване при мечките

Средната дълготрайност на бременността при мечките се разграничава, като по този начин при полярните тя трае към 240 дни (195-265), при кафявите мечки - 200-210 дни, а при мечка гризли - 208 дни (180-250). Реалният интервал, за който се развива ембриона в женската мечка е много по-кратък, защото имплантирането се случва след известно време, като този период може даже да доближи 5 месеца.

Така да вземем за пример, в случай че при кафявата мечка зачеването на дребното се е случило в интервала към юни-юли, тогава самото имплантиране може да се случи чак през ноември. Средно женската мечка може да износи до 4 дребни за една бременност, само че при първата най-често се ражда единствено едно, до момента в който по-късно е доста огромна вероятността за близнаци. Новородените тежат доста малко, а точно към 227 до 453 г, само че бързо набират килограмите. Остават с майка си най-често до нейната последваща бременност, което нормално е след 2 години.

 Мечка

Мечетата стартират да се развъждат след половата си зрялост, като оптималните си размери доближават след края на пубертета В природата те живеят към 15-30 години, само че в случай че са в лимитирана среда, тогава могат да доживеят даже до 45 години. Женските мечки се развъждат на всеки 2 години. Мечетата се раждат доста дребни: при кафявата мечка дължината им доближава към 23 см, тегло 500 г, а при черната мечка - 20 см и 240-330 г.

Мечките са едни от най-милите и грижовните родители измежду животните, които имат мощно развъртян майчински инстинкт. Те не изоставят децата си и се грижат за тях през първите 2 години, до момента в който станат подготвени да се оправят сами.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР