Мечката е страховито животно, въпреки че често е представяна в

...
Мечката е страховито животно, въпреки че често е представяна в
Коментари Харесай

Видове мечки и техните характеристики

Мечката е страховито животно, макар че постоянно е представяна в детските книжки като любопитно сладко създание, което похапва мед. Истината е, че постоянно в дивата природа тя е безсърдечен див звяр, с който по-добре да си нямате работа.

Подбрали сме едни от най-интересните и известни типове мечки от разнообразни краища на света.

Кафява мечка

Кафявата мечка е най-големият див звяр в България и най-популярната от всички други. Теглото ѝ е сред 100 и 300 кг, а дължината ѝ е сред 1. 4 и 2. 8 метра. Нейното тяло е едро, покрито с гъста, кафява четина. Ушите и опашката ѝ са доста къси и закръглени. Вратът ѝ е пай и здрав.

Разпространена е в Европа, елементи от Азия, Северозападна Африка и Северна Америка. Навършва полова зрялост на третата година от живота си. Бременността на мечката трае сред 200 и 210 дни. Ражда през година по 1 до 3 дребни. Кафявата мечка е всеядно животно, което добре се катери и плува. Продължителността на живота ѝ е към 50 години.

Бяла мечка

Смятана за яростен див звяр, бялата мечка е най-големият сухоземен бозайник. Нейните сетива са мощно развити и може да усети миризмата от мърша на към 30 метра, както и тюленските дупки, скрити под снега и леда.

За благополучие на хората, бялата мечка населява единствено северните арктични брегове и острови на Евразия и Северна Америка. Най-големите представители на породата тежат на 900 кг.

Този див звяр също има мощно развита мускулатура и може да убие тюлен с един удар, а също по този начин е и доста чевръст. Главата и шията на бялата мечка са издължени, а зъбите ѝ са доста остри. Козината ѝ, в действителност, е транспарантна, само че на слънцето тя наподобява бяла с жълти оттенъци.

Американска черна мечка

Тази мечка е най-често срещана в Северна Америка. Мъжките тежат до 240 кг и са високи до 105 см. Под грубата си четина, черната мечка има пълен и компактен пух. Цветът ѝ обаче не постоянно дава отговор на името ѝ, защото черните мечки се срещат в доста разнообразни цветове.

В региони към Британска Колумбия окраската на тези мечки е постоянно бяла или кремава, а към бреговете на Аляска се срещата даже такива със наследник нюанс по козината. Те се хранят основно с плодове, дребни инсекти и ядки. Понякога яде и мърша, само че това е необичайност.

Голяма панда

 Особености на огромната панда

Считана за най-сладката мечка, пандата изненадва с черно-бялата си багра. Разпространена е основно в Китай, като е считана за национално богатство.

На дължина тялото ѝ доближава 120 – 150 см и тежи от 30 до 160 кг. Натуралният ѝ хабитат е бамбуковата гора, където тя се храни най-вече с бамбук.

Размножава се през интервала от март до май като бременността трае приблизително към 150 дни, а по-късно ражда 1 до 2 дребни. Тъй като пандите не са необятно публикувани, китайското държавно управление е оповестило местностите, населявани от тях, за естествени резервати. Голямата панда е заплашен от изгубване скотски тип.

Мечка гризли

Мечката гризли е вариация на кафявата мечка, обитаваща свободно Северна Америка. Представителите на типа се отличават с по-тъмна четина, въпреки че цветът от време на време варира сред светлокафяв и тъмнокафяв.

Женските мечки гризли доближават до 185 кг тегло, а мъжките са доста по-едри и могат да тежат 360 кг. Иначе приблизително мечката гризли доближава дължина от съвсем 2 м. Мечката гризли живее сред 15 и 30 години.

Тя би могла да се катери по дърветата, въпреки и това да се случва с компликация. Също може и да плува. Обичайно се храни с лосове и други едри бозайници, пастърма, гризачи, едри инсекти, корени на растения и др.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР