Майсторските фалшификати вече влязоха в арсенала на кампанийните мениджъриИндонезийски президент

...
Майсторските фалшификати вече влязоха в арсенала на кампанийните мениджъриИндонезийски президент
Коментари Харесай

Възкръснали с AI политици идват за изборите

Майсторските имитации към този момент влязоха в арсенала на кампанийните мениджъри

Индонезийски президент мъртвец “възкръсна ” за изборите, разкривайки капацитета на AI за манипулиране на гласоподавателите (графика: CC0 Public Domain)

Един застрашителен армейски военачалник, управлявал Индонезия с стоманен пестник повече от три десетилетия, насочи обръщение към гласоподавателите преди неотдавна извършените избори в страната – от гроба си. „ Аз съм Сухарто, вторият президент на Индонезия “, споделя някогашният военачалник в триминутен видеоклип, навъртял над 4,7 милиона гледания в обществените мрежи. Сухарто умря през 2008 година на 86-годишна възраст. Откъде е изпратил видеото?

Филмчето е генерирано от изкуствен интелект. Това е по този начин нареченият майсторски фалшификат или „ дийпфейк “, основан благодарение на софтуерни принадлежности за клониране на лицето и гласа на Сухарто.

„ Видеото е направено, с цел да ни подсети какъв брой значими са нашите гласове на идните избори “, сподели Ервин Акса, заместник-председател на Голкар – една от най-големите и най-стари политически партии в Индонезия. Акса е индивидът, който първи показа видеото в X преди изборите на 14 февруари.
още по темата
Партията е една от 18-те, които се състезаваха в тазгодишната конкуренция. Повече от 200 милиона гласоподаватели имат право на глас в Индонезия. Голкар в действителност не издигна собствен личен претендент за президент, само че поддържа подобен от друга партия – още веднъж някогашен армейски военачалник, работил по време на стоманения режим на Сухарто.

Чрез видеото с лицето на водач, който от дълго време е мъртвец, малко седмици преди вота, желанията на Голкар бяха ясни: да насърчи гласоподавателите да поддържат партийния „ правоприемник “ на Сухарто. Самият Акса сподели, че е горделив от постигнатото в Индонезия по времето на Сухарто.

Мнозина осъдиха акта на потребление на лицето и гласа на труп, изключително за политическа агитация. „ Това е положението на страната ни през днешния ден – връщане към живота на мъртви диктатори, с цел да ни заблуждават и плашат, с цел да гласуваме “, написа един индонезиец в X. „ Етично ли е да се основават дийпфейкове с облиците на мъртви хора? Чувствам го толкоз неправилно от морална позиция “, сподели различен.

Избори в ерата на майсторския фалишификат

Онлайн светът играе голяма роля в политиката – освен в Индонезия. Във всяка страна с високо равнище на потребление на интернет съвсем всички политически партии и политици поддържат мощно наличие в обществените медии. Там те търсят противоположна връзка, почитатели, въздействие.

„ Майсторските имитации могат доста да повлияят на изборите – на метода, по който се организира дадена акция, както и на резултатите “, споделя Голда Бенджамин, кампаниен управител за Азиатско-тихоокеанския район в Access Now, американска организация с нестопанска цел за цифрови права. „ Опасността се крие в това какъв брой бързо се популяризира. Дийпфейкът може елементарно да доближи до милиони хора за секунди, лашкайки публичното мнение и манипулирайки милионите гласоподаватели “.

В навечерието на индонезийските избори съвсем всички огромни партии в съвсем всички страни са обърнали към AI и са употребявали разнообразни „ майсторски имитации “ за политическа цел.

Така да вземем за пример едно друго видео, което притегли мощна рецензия, показваше облици на деца, генерирани от AI. Детските лица бяха употребявани от партия в телевизионна реклама, с цел да заобиколят разпоредбите, забраняващи на деца да се снимат в политически акции.

На фона на всичко това вероятно наподобява изцяло обикновено и почтено, че някои политици употребяват чатботове в своите уебстраници, с цел да дават отговор на запитвания по отношение на политиките си.

Нащрек

Медийни сътрудници, политици, комуникатори и кампанийни мениджъри са на мнение, че през днешния ден би трябвало да сме изключително сериозни, знаейки, че към този момент има AI технология, която може да генерира реалистични аудио или образни изображения – само че в действителност подправени. Ако нещо „ сензационно “ обикаля интернет с гневна скорост и в него срещаме лицата на политиците, би трябвало да имаме минимум едно мислено.

В огъня на политическата конкуренция могат да се родят всевъзможни майсторски имитации, от брутално компрометиращи „ секрети записи “ до възкръсването на покойници като тогавашния индонезийски президент.

Регулации по този въпрос няма. В същото време явно има запалянковци, които са подготвени на всевъзможни опити – сходно на Ервин Акса. Те не биха се посвенили да употребяват подправени облици, нито да ги пуснат „ в обращение “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР