Майсторски клас на световноизвестния валдхорнист Радек Баборак ще се състои

...
Майсторски клас на световноизвестния валдхорнист Радек Баборак ще се състои
Коментари Харесай

Валдхорнистът Радек Баборак води майсторски клас в НМА

Майсторски клас на световноизвестния валдхорнист Радек Баборак ще се състои НМА " Проф. Панчо Владигеров " на 9 октомври от 10 до 14 ч. - зала 48 (бул. " Евлоги и Христо Георгиеви " 94), 10 октомври от 16 до 19 ч. - зала 48, 11 октомври от 14 до 18 ч. - зала " Димитър Ненов " (ул. " Людмил Стоянов " 6). Посвещава се на 100-годишнината на НМА. Входът е свободен за слушатели, при съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Валдхорнистът и диригент Радек Баборак е измежду най-ярките фигури на международната музикална сцена през днешния ден. Роден в Пардубице (Чехия), по време на следването си в Пражката консерватория е победител на най-големите състезания в света. През 1995 година е почетен с " Грами " за класическа музика и с " Dawidov Prize ". На 18-годишна възраст е назначен за първи валдхорнист на Чешката филхармония. След две години печели същия пост в Мюнхенска филхармония, а от 2001 година подписва извънреден контракт с Бамбергските симфоници. В интервала 2003-2010 година е първи валдхорнист в Берлинската филхармония. Сега се посвещава на активността си като солист, диригент, камерен реализатор и възпитател.

Баборак е гост-професор в университета " Тохо " в Токио и в Escuela Superior de Musica " Reina Sofia " в Мадрид. Преподава в Академията по музика в Прага, води курсове по валдхорна в Германия и Швейцария. От 2021 година е основен диригент на Западночешката филхармония.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР