Майораната е известна с латинското наименование Origanium hortensis. За родина

...
Майораната е известна с латинското наименование Origanium hortensis. За родина
Коментари Харесай

Майорана

Майораната е известна с латинското название Origanium hortensis. За татковина на тази фалшификация се смятат земите Северна Африка, където и през днешния ден тя е многогодишно растение, до момента в който на други места вирее едногодишно. Специфичният усет и мирис на майораната са били добре познати от антични времена, като и в наши дни известността й в кулинарията не спада. Днес майорана се отглежда основно в Средиземноморието и на територията на Северна Африка.

По своята същина майорана е тревисто растение, което има червени или бели цветове. Майораната е от семейство Устнозветни. Особено присъщ за майораната е характерния мощен мирис, с помощта на който тя не може да се сбърка с никоя друга фалшификация. Майораната се смята за сродна на ригана. Origanum majorana е топлолюбиво растение. Височината му доближава от 20 до 50 сантиметра.

История на майораната

Историята на Майораната е хилядолетна. Наред с дафиновия лист, е била измежду свещените билки в Средиземноморските територии, най-вече в Гърция, Рим. С особена респект майораната се е употребила в Северна Африка – в земите на Алжир, Тунис и Мароко.

През Средновековието майораната се употребила за лекуване на епилепсия. Още през гръко-римската ера майораната се радва на необятна известност и приложимост. Една забавна легенда споделя, че античните гърци считали, че в случай че на нечий гроб поникне майорана, покойникът се радва на безконечен мир и благополучие в отвъдното.

 Суха Майорана

Състав на майорана

Листенцата на майорана съдържат 0, 7—1% етерично масло, феноли, а също по този начин са богати на витамин С, провитамин А, пектини и други потребни субстанции. Майораната е фалшификация, в която има етерчини и горчиви субстанции, алкалоиди, танини и феноли.

Съхранение на майорана

Майораната се продава най-често в изсушено положение. Съхранявайте я в хладни и сухи шкафове, до които няма достъп на директна слънчева светлина или влага.

Готвене с майорана

Като фалшификация се употребяват връхните елементи на растението майорана. Те се отличават със своя изключително прелестен мирис и стипчив усет. Майораната се употребява като отлична фалшификация за агнешко и пилешко месо. Майорана също по този начин се прибавя към разнообразни типове салами.

Широкото и приложение в кулинарията й отрежда място на добра фалшификация за ястия с домати, както и на разнообразни хлябове и салатни дресинги. Майораната е известна прибавка към италианската, френската, северноафриканската и американската кухни. Сушената майорана дружно с мащерката са отлична композиция главно за производството на салами, като германците са едни от най-страстните фенове на майорановия усет.

Майораната е и една от класическа фалшификация за пържен дроб. Най-добрите съчетания на майораната с изключение на с мащерка, са и тези с усета на дафинов лист, черен пипер и хвойната. Специфичният мирис на майораната е сполучлив като добавка за целулозни зеленчуци, като зеле. Добре пасва и на рибни ястия, както и на съвсем всевъзможни типове паста.

Майораната може да се комбинира и с други подправки. Подходяща е комбинацията с чубрица и магданоз за приготвянето на варива, за меса на скара, може да се комбинира с чесън и розмарин. Оприличава се с риган, само че ароматът и усета на майорана са доста по-деликатни и сладникави от тези на ригана.

Отглеждане на майорана

Майораната вирее най-добре в изсъхнал и топъл климат. Ако я оглеждате в домашни условия през зимните месеци растението би трябвало да се защищава от премръзване, като се внесе на закрито. Има типове майорана, които са вечнозелени. Майораната се полива рядко - един път в месеца с 1 - 2 чаени чаши вода.

В края на лятото или началото на есента растението майорана би трябвало да се измие добре и да се изсуши деликатно, с цел да е подготвен за приложимост при кулинарна обработка. По принцип, майораната няма потребност от торене, само че почвата, в която пораства, би трябвало да е наложително добре отцеждаща се.

Топлият климат е от особена значимост, с цел да може майораната да развие в оптималната степен своя мирис. В същото време, когато бъде изсушена, майораната губи част от аромата си, като придобива присъщ леко горчив усет.

 Майорана

Ползи от майораната

Майораната има необятно приложение. Освен като фалшификация и билка, майораната е скъпа суровина за парфюмерийната индустрия. Сред потребните свойства на майораната върху здравето на човек са качествата й като спазмолитично, антисептично, съдоразширяващо средство.

Освен това майораната има способността да подтиква нашето храносмилане. Приета вътрешно, майораната ускорява функционалностите на храносмилателната система, работи спазмолитично и антисептично.

Майораната оказва помощ при стомашни проблеми, работи успокоително и освежаващо. Тя има пикочогонно деяние, потребна е при изкълчвания и натъртвания и мощно антисептично средство.

Стимулира храносмилането, работи съдоразширяващо и спазмолитично. Майораната е потребна при малокръвие, чернодробни проблеми, бронхит и диария.

Смята се, че майораната е една от най-хубавите билки за женското здраве. Тя овладява признаците на предменструалния синдром - изменчиво въодушевление, болки и неразположения. Билката е потребна и в интервала на менопаузата, когато в женското тяло настъпват редица промени. Помага и при особени женски положения - прави чудеса при застой на кърма и оказва помощ за нейното поощряване.

Майораната има отлични антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Благодарение на тези си качества, тя работи благотворно в процеса на възобновяване от разнообразни болести. Облекчава признаците на простуда.

Майораната се употребява и за лекуване на гастрит. Под формата на чай е извънредно ефикасна в острата фаза на гастрит. Хубаво е лекуването на това положение да стартира още в началната фаза, тъй като, в случай че не се обърне внимание, последователно гастритът хронифицира и предизвиква още повече отрицателни прояви.

Народна медицина с майорана

Майораната може да се употребява за естествен дезинфектант. Използваемите елементи от растението са цветовете и листата. В националната медицина майораната се употребява за инфектиране на синусите.

За задачата се прави парна баня с билката, като човек се надвесва над съд с гореща вода и майорана, поставя забрадка на главата си и вдишва отделените пари. Процедурата може да се прави 2-3 на ден, с цел да се облекчат главоболието и дискомфорта, породени от възпалените синуси.

Чаят от майорана пък се употребява за облекчава на редица храносмилателни проблеми, включително конвулсии, газове, чернодробни болести, липса на вкус, камъни в жлъчката.

Вярва се, че отварата от майорана е потребна в началните етапи на морбили, тъй като пъпките избиват по-лесно и шарката протича по-бързо.

Изсушените листа от билката могат да се употребяват и за външно приложение. За задачата се поставят в торбичка и се използват като парещ компрес за облекчение на ревматизъм и мъчителни отоци.

Етерично масло от майорана

Етеричното масло от майорана е извънредно потребно. Не е скъпо, елементарно налично е, а свойствата му са повече от положителни. Най-често се употребява при бодърствуване и хронична отмалялост, навяхвания и мускулни болки, мигрена, стрес и несъразмерна тревога.

Този тип етерично масло се употребява и при психологични положения като хиперактивност, нервност, балансира желанията и успокоява мозъка. Препоръчва се и за повишение на либидото.

Етеричното масло от майорана оказва помощ и при зъбобол. Няколко капки от маслото се капват върху чист памук, който се постанова върху болния зъб.

Преди обаче да пристъпите към ароматерапия с маслото от майорана, най-добре е да се консултирате с доктор, с цел да избегнете вероятни странични резултати.

Странични резултати от майорана

Счита се, че майораната е безвредна билка и може да се употребява умерено. Все отново е допустимо допирът на свежата майорана до кожата да аргументи зачервяване и отичане. Не бива да се пият отвари с майорана дълготрайно време, най-добре е да се направи консултация с доктор. Не се предлага и при бременност.

Ако човек страда от алергия към босилек, риган, салвия, лавандула и други зелени подправки, хубаво е да внимава и с потреблението на майорана, за не се провокира алергична реакция и рискови признаци.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР