Маймунската шарка понякога може да доведе до неврологични или психиатрични

...
Маймунската шарка понякога може да доведе до неврологични или психиатрични
Коментари Харесай

Маймунската шарка може да причини мозъчно възпаление и гърчове

Маймунската шарка от време на време може да докара до неврологични или психиатрични затруднения като енцефалит (възпаление на мозъка), комплициране и гърчове, съгласно ново английско изследване

Проучването се управлява от откривателите от University College London (UCL) и King’s College, ръководени от доктор Джонатан Роджърс от Института по психологично здраве. Те направиха съответната обява в здравното списание „ eClinicalMedicine “. Учените пристъпиха към последователен обзор и метаанализ на всички научни проучвания досега (общо 19) и данни за маймунската шарка до май 2022 година, включващи общо 1502 души от разнообразни страни – Съединени американски щати, Обединеното кралство, Нигерия, Конго и други, съобщи .

В допълнение към релативно честите признаци като мускулни болки (при най-малко 50% от пациентите), отмалялост, главоболие, тревога и меланхолия, 2% до 3% от пациентите са имали по-сериозни неврологични затруднения.

Анализът пресмята, че 2,7% от пациентите с маймунска шарка получават най-малко един пристъп, 2,4% комплициране и 2% енцефалит.

Изследователите подчертаха нуждата от в допълнение изследване до каква степен и по какъв начин маймунската шарка може да засегне мозъка. В допълнение, те оповестяват, че заболяването може да докара до по-високи равнища на проблеми с психологичното здраве спрямо други инфекциозни болести заради съществуването на тежки обриви и евентуално съпътстващата обществена стигма – като се има поради, че предаването е основно посредством полов контакт.

„ Ние открихме, че съществени неврологични затруднения като енцефалит и гърчове, въпреки и редки, са настъпили в задоволително случаи на маймунска шарка, с цел да оправдаят безпокойствие, тъй че нашето изследване акцентира нуждата от по-нататъшно проучване на казуса.

Има също обилни доказателства, че прочувствените разстройства като депресията и тревогата са относително чести при хора с маймунска шарка ”, сподели доктор Роджърс.

Няма обаче по-скорошни данни (след май тази година), които да покажат какъв брой чести са тези затруднения по време на актуалната интернационална зараза от маймунска шарка.

Също по този начин към момента не е ясно какъв брой време не престават неврологичните затруднения и дали могат да продължат дълго след острата фаза на болестта.

Освен това изследването включва пациенти, множеството от които са били приети в болница, тъй че не е несъмнено, че неврологичните затруднения имат сходна периодичност от 2-3% даже в най-леките случаи.

Маймунската шарка предизвиква най-вече кожни обриви и тресчица. Може да бъде съдбовно, само че при настоящето огнище в Европа и Съединени американски щати случаите нормално са леки и смъртността е много под един смъртен случай на 1000 доказани случая.

Въпреки че маймунската шарка е ендемична в Централна и Западна Африка от десетилетия, тази година е първата година, в която вирусът, който я предизвиква, се популяризира в международен мащаб.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР