Майките от инициативата Системата ни убива публикуваха протестно отворено писмо

...
Майките от инициативата Системата ни убива публикуваха протестно отворено писмо
Коментари Харесай

Майките на деца с увреждания към властта: Отново ни излъгахте и ни се подиграхте

Майките от самодейността " Системата ни убива " разгласиха протестно отворено писмо до ръководителя на Народното събрание, премиера, министрите на финансите и на обществената политика, омбудсмана и медиите.

В него те декларират, че още веднъж са излъгани, а след вчерашното съвещание на обществената парламентара комисия е станало ясно, че Законът за персоналната помощ по думите им е " сакат до 100% инвалидизация ". Според тях е осъществена замяна на текстове и законът ще влезе в действие без да има финансов запас за неговото използване. Това ще докара до дискриминация и описи на чакащи за персонална помощ, сигнализират майките, предава БНР.

В персонално послание към премиера Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов, майките декларират: " Освен че ни излъгахте още веднъж, Вие ни се подигравате ".

„ 150 млн. са факт, само че те не отиват за Закона за персоналната помощ. Не може да се гласоподава закон, за който няма пари. Това е прахуляк в очите “, съобщи Мая Стоицева – представител на родителите на деца с увреждания, пред националното радио.

„ Тези 150 млн. лева отидоха за Закона за хората с увреждания. Те на процедура не са се изгубили, само че отиват за новата финансова поддръжка, която ще влезе в действие от януари и която към този момент се дефинира до линията на бедността. Реално тези 150 млн. отиват за политики за хората с увреждания. Проблемът е, че се гласоподава един закон – този за персоналната помощ, за който няма финансиране. Това, което през вчерашния ден „ взриви “, беше една добавена алинея към преходните и заключителни разпореждания, която споделя, че тези 71 млн., които са планувани за персонални асистенти, в действителност са планувани от януари до септември и на процедура оставят Закона за персоналната помощ без нито един лев поддръжка “, изясни Стоицева и попита какво става след 1 септември с асистентите.

Тя акцентира още, че на процедура концепцията за отчитане на персоналните потребности се срутва изцяло.

Майките на деца с увреждания не схващат за какво политиците са създали този ход. Стоицева бе безапелационна, че са в подготвеност за митинги. " Ако митингите се възобновят, те към този момент би трябвало да са за отговорност за това за какво няма средства, кой не го реши, кой и по какъв начин го реши, дали няма средства или няма воля ", означи тя.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР