Майките на деца с увреждания запазват поставените палаткови лагери в

...
Майките на деца с увреждания запазват поставените палаткови лагери в
Коментари Харесай

Палатковият лагер на майките на деца с увреждания засега остава пред НС

Майките на деца с увреждания резервират поставените палаткови лагери в София и още няколко града до петък, когато общественото министерство би трябвало да показа публично мнение по оферти законопроект за персоналната помощ. Това стана ясно след срещата на протестиращите майки с министъра на труда и обществената политика Бисер Петков.

" До петък ще кажем одобряваме ли законопроекта за персоналната помощ ", сподели министърът на брифинг след срещата, съобщи БГНЕС. Там бе и омбудсманът Мая Манолова, която, запитана дали са се договорили, сподели " съвсем ".

Вера Иванова, която е ръководител на Конфедерацията за отбрана правата на децата, съобщи, че палатките пред Народно събрание няма да се махнат, а ще се спре разрастването на митингите из страната, само че единствено до петък.

„ Бисер Петков е първият министър, който действително ни обърна внимание и той потегли да прави промени, никой различен до момента не го направи. Ние и по тази причина тази заран написахме протестна декларация, че ще излезем на митинг против държавното управление, в случай че министър Петков не бъде върнат на поста си, с цел да продължим работата си с него. Ние настояваме за незабавния закон за персоналната помощ, тъй като той е животоспасяващ за децата ни. За всичко останало имаме самообладание, тъй като виждаме, че се работи “, съобщи Иванова.

По-рано денем министър-председателят Бойко Борисов върна на поста Петков, " с цел да реши въпроса с настояванията на майките на деца с увреждания ". Това се случи ден, откакто одобри оставката му Петков, подадена поради невъзможността на министъра да овладее създалото се напрежение по отношение на настояванията на родителите за закон за персоналната помощ.

" Вчера водихме едно дълго заседания със обществения министър (Бисер Петков), с финансовия министър (Владислав Горанов), със здравния министър (Кирил Ананиев). Зададох им елеменатарен въпрос – по какъв начин има неодобрение и всеки ден с един повече палаткови лагери що се отнася до децата и хората с увреждания, откакто през тази година са отделени 80 млн. лв. повече? Социалният министър ми съобщи, че не може да се оправи с тях, тъй като настояванията им са такива, че са нужни по 300 млн. лв. повече на година – сподели " аз не мога да се оправям ". В същото време госпожа Манолова споделя, че проектозаконът не изисква повече пари (бел. ред. - Законът за персоналната помощ, за който Манолова сподели, че не би трябвало да се одобряват законови текстове, които не могат да се осъществят поради липса на пари). Затова сутринта, преди да излетя, споделих на министър Петков да отива на работа и да си продължава активността ", съобщи министър председателят от Измир, където бе на посещаване.

Борисов не пропусна в характерен жанр да разяснява и казаното от майки на деца с увреждания, които проведоха палатков лагер в Бургас. Той засяга съответно репортажа на Нова телевизия, в който приказваха две майки на деца с увреждания – Гергана Маврова и Грета Аспарухова. " Една госпожа, която говореше по Нова телевизия, тя се смееше и не знаеше в действителност какво споделя. Довчера щял да бъде палатков лагер, през днешния ден щяха да ги поддържат още палаткови лагери, но през днешния ден нямало да го има палатковия лагер, тъй като имали с министъра добра връзка. А министърът ми сподели, че нямали никаква връзка или най-малко такава, каквато да реши въпроса ", съобщи Борисов.

Поради тъкмо тези аргументи министър председателят решил да остави Бисер Петков на работа, откакто на майките на децата с увреждания този министър им харесва и има разговор с него. " Да седнат и да създадат по този начин, че тази тематика да ми се махне от главата " , сподели той. И добави - седмици наред стоели тези лагери и се увеличавали и никой не споделил, че този министър ще им реши проблемите.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР