Майка ми е диагностицирана с онкологично заболяване и получава предписаното

...
Майка ми е диагностицирана с онкологично заболяване и получава предписаното
Коментари Харесай

Може ли да продължи лечението си онкоболен и в страна от Европейския съюз?


Майка ми е диагностицирана с онкологично заболяване и получава предписаното й от лекарите лекуване в България. Предстои й пътешестване в чужбина при брат ми. Как може да продължи лекуването си онкоболен на стационарно лекуване в България, в случай че е на посетители в страна от Европейския съюз за повече от 3 месеца?

Христина Добрева, гр. Варна

В случая пациентът може да получи нужната му здравна помощ посредством годна Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или краткотрайно уверение, заместващо картата, като се позове на Решение №S3 от 12 юни 2009 година

на Административната комисия за съгласуваност на системите за обществена сигурност, което приравнява хроничните болести към ненадейно зародилите болести по време на краткотрайно престояване в страна от Европейски Съюз.

С цел обезпечаване на непрекъснатост на лекуването на обещано хронично заболяване, Решение №S3 категорично слага условието за авансово единодушие за даване на нужната здравна помощ сред обезпечения и здравното заведение, предоставящо лекуването.

С ЕЗОК пациентът следва да се обръща към реализатор на здравна помощ (лекар, здравен център, болница и др.), акредитиран да дава медицински услуги за сметка на способената здравна институция в съответната страна.

Затова е редно да се свържете авансово със здравноосигурителната институция в страната по престояване, с цел да се информирате дали нужното лекуване може да се организира при показване на годна Европейска здравноосигурителна карта, издадена от НЗОК.

Ако пациентът е български пенсионер, при дълготрайно престояване в друга страна, членка на Европейски Съюз, има право на портативен документ – формуляр S1 „ Регистрация за здравна помощ “, публикуван от Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) по местоживеене.

Формулярът служи за регистрация в здравноосигурителната система на друга страна от Европейски Съюз и дава опция да се употребява здравна помощ от пакета на общественото опазване на здравето (базов пакет здравни услуги) в  страната по престояване, обезпечен и за локалните обезпечени пациенти.

Тъй като РЗОК издава формуляра при съществуване на законовите предпоставки, според европейските регламенти за съгласуваност на системите за обществена сигурност, за уточняване на съответния случай е належащо да се обърнете към съответната РЗОК. Адресите и телефонните номера на РЗОК са оповестени на интернет страницата на НЗОК www.nhif.bg – меню „ РЗОК “.

Източник: lifebg.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР