Майка готви на децата си 6 грахови зърна и една

...
Майка готви на децата си 6 грахови зърна и една
Коментари Харесай

Трагедията на Гладомора в изложба и филм в Европейския парламент

Майка готви на децата си 6 грахови зърна и една обувка - тази злокобна история е част от изложбата " Глад " на бесарабската българка Йона Тукусер. Изложбата бе открита в Европейския парламент и разказва в облици и документи нещастието на претърпели Гладомора в три интервала от историята на Украйна - 1921-1923 година, 1932-1933 и 1946-1947 година, като прави паралели с днешната война на Русия.

По покана на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП доктор Андрей Ковачев украинско-българският актьор показва резултата от 14-годишен труд - картини, апаратура с част от съветски дрон, видеоспомени на претърпели ужасите. В продължение на години Тукусер изследва държавни архиви и беседва с оживели от Голодомора.

" Името на всяка картина е името на документа, който съм намерила. Изживяла съм всяка история и я възпроизвеждам в изкуство ", отбелязва за работата си тя.

17 картини описват 17 трагични истории, 6 от които на българи.

" Рисувам загатна на тези българи в Украйна ", споделя авторката Йона Тукусер пред БНР и добавя, че картините са рисувани по време на сегашната война в Украйна и боята по тях още не е изсъхнала.

" Мислех, че най-страшното е войната, само че се оказа, че по-страшен е гладът. Открих нова истина ", споделя художничката.

Една от картините носи името " 6 грахови зърна и една обувка за вечеря ". Тази история, претърпяна от нейната майка, е разказала на Тукусер българката Татяна Стоянова от с. Голица, Одеска област. Тя е имала шанса да оцелее, за разлика от други 100 000 българи, които третият Гладомор е погубил. В резултат във всяко село е имало канибализъм. Над 100 са делата за човекоядство единствено в Исмаилския район, за които художничката е разкрила следи в архивите.

Трагичното минало има своята проекция и сега. Това се вижда от инсталацията с достоверно изгоряло зърно вследствие на съветски ракетен обстрел върху склад за жито на пристанище на Дунав предходната година. Изобразена е и историята на 6-годишния Иля, който преди две години губи майка си и се крие в бомбоубежище, само че гладът го принуждава да изяде мечето на собствен другар. Тази картина е изпратена на основния прокурор на Международния углавен съд в Хага като доказателство за закононарушение против човечеството от страна на Русия.

" Историите ще се повтарят, до момента в който индивидът не желае да разбере истината. Истината е толкоз жестока. Трябва да сме смели да погледнем истината в очите ", счита Йона Тукусер.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР