- Майк, в разказите си пишете много за отношенията човек

...
- Майк, в разказите си пишете много за отношенията човек
Коментари Харесай

Майк Резник: Робот със самосъзнание – това ще се случи до 30 години

- Майк, в разказите си пишете доста за връзките човек - робот. Как мислите, по кое време машините ще станат толкоз интелигентни, че в действителност да можем да поддържаме връзка с тях?
- Те към този момент са задоволително умни. Мисля, че въпросът, който в действителност желаете да ми зададете, е по кое време ще развият съзнание. Надявам се в никакъв случай, само че допускам, че и това ще се случи в идващите 25-30 години.

- В някои от творбите ви роботите и животните са по-добри от хората. Превърна ли се индивидът в унищожител и ще успее ли да унищожи това, което е основал в продължение на хилядолетия?
- Виждал съм нападателни животни, глупави животни, страхливи животни. Но не и аморални животни. Не мога да кажа същото за хората. А и не си представям по какъв начин може да се програмира аморалност у един робот.

- Как се ражда фантастичният ви свят? Откъде черпите хрумвания за книгите си, по какъв начин оживяват сюжетите?
- Мисля, че най-малко половината от концепциите ми са свързани с книги, разкази, филми и пиеси най-много когато съм имал чувството, че създателят не е разказал историята добре или е позволил да му се изплъзне един по-добър сюжет. Други са ми хрумвали по отношение на неща от всекидневието. Идеите в никакъв случай не са ме спохождали след прочетена публикация в научно списание да вземем за пример (което е разбираемо – не чета научни списания).

- Има ли връзка сред научната фантастика и днешния ден? Влияе ли по някакъв метод стопанската система, рецесията, войната върху творбите и творчеството?
- Научната фантастика е единственият книжовен род, който признава всеобхватното деяние на Промяната. Огледайте се. Не е ли Промяната на всички места към нас? Не въздейства ли върху всичко, което вършим? Роден съм през 1942 година, когато към момента нямаше ваксина против полиомиелит, не можеше даже да се мисли за терапия на раковите болести, нямаше автоматизирани скоростни кутии, телевизия, компютри и нуклеарни оръжия. Те се явяваха единствено във въображението на писателите фантасти и единствено научната фантастика се осмеляваше да предизвестява, че някои от измененията, които ни предстоят, може и да не ни харесат.

- Нека продължим в тази посока. Как изглеждаше бъдещето преди 20 години и по какъв начин наподобява през днешния ден? Има ли разлика?
- Преди 20, дано бъдат 25 години имаше действителна заплаха да избухне нуклеарна война сред международните суперсили. В момента подобен спор не ни заплашва действително, защото има единствено една същинска суперсила, в случай че Китай не реши да вложи още малко старания в укрепване на военната мощност и въоръжението си. Преди 20 години никой не можеше да планува, че до 2012 година няма да сме се върнали на Луната. Преди 20 години не чакахме, че целият Западен свят ще се отдаде на толкоз безотговорни разходи, че да попадне в лапите на банкрута. Така че, да, има много обилни разлики, само че и хиляди по-малки.

- А някои от предсказанията ви сбъднаха ли се?
- Не се занимавам с предсказания, само че в романа си „ Чистилище ”, който съставлява научнофантастична притча за предишното, сегашното и бъдещето на Зимбабве, предвидих доста тъкмо какво ще аргументи Робърт Мугабе на своята до тогава процъфтяваща страна, а и обясних за какво.

- Накъде се е запътил светът през погледа на един от най-известните създатели фантасти?
- Човекът е оцеляващ тип. Човечеството ще оцелее, каквито и рецесии да го чакат. Освен това индивидът е предназначен да нарушава законите – кажете му, че не може да направи нещо, и той ще постави всички вероятни и невъзможни старания да ви опровергае. В някакъв миг опровержението ще застигне и законите на Айнщайн, които лимитират стремежа ни до скоростта на светлината и ни приклещват в клопката на Слънчевата система.

- Кога ще срещнем първите интелигентни извънземни същества?
- Няма да е нито през моя, нито през вашия живот. Захвърлени сме по средата на нищото, в един от спиралните ръкави на Млечния път. В галактиката има повече от милиард жълти джуджета, сходни на нашето Слънце, тъй че сигурно някъде там живеят други рационални същества, само че съвсем всички те са по-близо едни до други, в сравнение с до нас. На нашите търсещи SETI сигнали  ще им отнеме 100 000 години, с цел да прекосят галактиката, даже да пътуват със скоростта на светлината. Моето съмнение е, че в случай че въобще в миналото се срещнем с други интелигентни същества, това ще се случи в доста далечно бъдеще и ще е плод на чиста случайност.

- Бихте ли подхванали странствуване в открития Космос, та въпреки и за малко, като екскурзиант?
- Позволете ми да ви отговоря ненаучно и нефантастично. Все още не съм видял всички чудеса на нашия свят. Няколко пъти съм бил в Африка, както и в Европа и в страните от Карибския басейн. Но не съм стъпвал в Азия и в Южна Америка, а към този момент съм на 70, тъй че е време да побързам.:-)

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР