Май 2021 г. България отива на втори парламентарни избори за

...
Май 2021 г. България отива на втори парламентарни избори за
Коментари Харесай

Как се сменя ръководството на ДАНС

Май 2021 година България отива на втори парламентарни избори за последните 3 месеца. Току-що встъпилото служебно държавно управление на Стефан Янев внезапно открива, че службите за сигурност, наследени от ГЕРБ, са се " самообезглавили ".

Шефовете на ДА " Национална сигурност " и ДА " Разузнаване " са излезли в 6-месечен неплатен отпуск от една и съща дата, сякаш по персонални или фамилни аргументи. По същото време шефът на ДА " Технически интервенции " също се е освободил от служебни отговорности за две седмици.

Това беше краят на кариерата на Димитър Георгиев (ДАНС) и Атанас Атанасов (ДАР) в службите за сигурност.

И двамата си потеглиха с политически скандал и с обвинявания против президентството, че ги санкционира поради акциите против съветски шпиони.

" Възможно е да е задействан проект " Здравствуйте, братушки ", само че не по курортите ", беше витиеватият коментар на шефа на разузнаването, който непосредствено заприказва за " измама, популизъм и тирания " в дейностите на кабинета, назначен от Румен Радев.

" Единствената причина за промяната на шефовете на службите за сигурност е разкриването на шпионските мрежи на Русия ", твърдеше Бойко Борисов в деня, в който Пламен Тончев стана ръководител на ДАНС с решение на Радев.

2 години по-късно Борисов към този момент има нова версия: " Със сигурност Тончев не е проруски човек. Това мога да го настоявам. Казано ни е на най-високо равнище от всички партньорски служби "

Кабинетът, в чийто мандат се организира чистката в спецслужбите през 2021 година, се радваше на един от най-високите рейтинги на публично доверие за сходен вид краткотрайна власт.

В него членуваха трима бъдещи министър председатели (Кирил Петков, Гълъб Донев, Николай Денков), един предстоящ парламентарен арбитър (Янаки Стоилов), един предстоящ дипломат в Съединени американски щати (Георги Панайотов).

Само че властта не беше краткотрайна. В 17 от идващите 25 месеца Радев контролираше изпълнителната власт. В 10 от тях нямаше настоящо Народно заседание.

А няколко дни след парламентарните избори на 2 април 2023 година Радев бетонира своя фаворит за ръководител на ДАНС Пламен Тончев за още 5 години.

Това е интервал, по-дълъг и от най-оптимистичната стратегия най-много на към момента неродения кабинет на Николай Денков и Мария Габриел.

С това системата за национална сигурност освети уязвимост поради законова недомислица, наследена от времето на Тройната коалиция. И Румен Радев се възползва от нея, без официално да нарушава процедурите.

Законът за ДАНС планува, че ръководителят се назначава за 5-годишен период с декрет на президента по предложение на Министерския съвет.

Това е правилото, който беше заложен през цялото време на основаването на организацията от Сергей Станишев и Петко Сертов. Тогава контраразузнаването беше извадено от системата на Министерство на вътрешните работи, единствено и единствено да не бъде под контрола на Румен Петков. И до през днешния ден страната търпи последствията от тези вътрешни войни за власт в Българска социалистическа партия от 2007-2008.
На хартия - задачата на съгласувателната процедура е президентската власт да възпира възможни опити за политически злоупотреби на изпълнителната власт. Всъщност, задачата беше Георги Първанов да има ръка при ръководството на ДАНС.Какво се случва без надзор - всички видяха на 14 юни 2013 година В мандата на Пламен Орешарски законът за ДАНС беше изменен, тъй че президентът Росен Плевнелиев беше изключен от логаритъма за избор на ръководител на контраразузнаването. За един ден Орешарски предложи Делян Пеевски за началник на спецслужбата, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи го избраха благодарение на " Атака ", а страната избухна в митинги. Две години по-късно ГЕРБ върна схемата с двойния надзор на президентството и кабинета.
Законът обаче не планува предпазен механизъм за обстановката, в която всички живяхме през последните две години - когато един човек държи властта в президентството и в Министерския съвет, няма настоящо Народно заседание, а в същия интервал изтече мандатът на шефа на ДАНС.

ДАНС е профилиран орган към Министерския съвет за осъществяване на политиката по отбрана на националната сигурност.

Но какво се случва, когато ръководителят ѝ дължи поста си на президент, който оспорва легитимността на новото държавно управление?

Законът допуска ДАНС да извършва политиката по отбрана на националната сигурност, която се дефинира от изпълнителната и законодателната власт, а не еднолично от президентството.

В него не е замислена догадка, в която кабинетът няма политическо доверие в шефа на ДАНС, а президентът има. В идеалния вид ръководителят на контраразузнаването би бил задължен да работи обективно, независимо и с политическа индиферентност.

Предсрочно преустановяване на мандата може да има при лимитирани хипотези, като открит спор на ползи или при " тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и при дейности, които накърняват престижа на организацията ".

За да сработи последната алтернатива, президентът би трябвало да се съгласи на промяната на шефа на ДАНС.

Правителството има право да назначи или да откаже да назначи зам.-председатели на службата, само че тези фрагменти още веднъж би трябвало да бъдат препоръчани от Пламен Тончев. При промяната на зам.-председател още веднъж Тончев би трябвало да предложи различен претендент за поста пред Министерския съвет.
Един от тези заместници - Деньо Денев - предизвика големия скандал на 27 октомври, поради който ЦИК забрани потреблението на машини за гласоподаване на първия тур на локалните избори без нито едно доказателство за това, че устройствата са компрометирани.Една-единствена информация от ДАНС в последния ден на предизборната акция се трансформира в по-голям фактор за публичните настроения от всички останали дейности или бездействия на претендентите.Независимо от това, че министър председателят упрекна Денев в съучастничество в " интензивно мероприятие " и директна интервенция в изборния развой, става известно, че той не може да го смени без единодушието на Пламен Тончев - т.е. на Румен Радев.
Под ръководството на Тончев се организираха спорадични акции за изпъждане на съветски шпиони и " пробити " сътрудници за въздействие в българските служби, само че и ДАНС, и ДАР проспаха риска от военната инвазия на Русия в Украйна - макар обществените предизвестия от Съединени американски щати и Англия за това, което ще се случи.

Разследванията за съветската подривна активност в българската енергетика и военните фабрики идваха по-често от " Белингкат ", в сравнение с от контраразузнаването.

В продължение на месеци в разгара на Covid-пандемията службите останаха без реакция против вълната от антиваксърска и тайна агитация, до момента в който най-после агитки на " Възраждане " пробваха да щурмуват Народното събрание.
Не ДАНС, а македонските служби за сигурност осветиха незаконната разследваща активност на свещениците от Руската черква в София.Не от ДАНС, а от ББС се разбра, че петима българи в Англия са задържани поради съучастничество в съветска шпионска мрежа - и то хора, които са допускани до управление на изборни секции в чужбина.Не ДАНС, а съветското Министерство на външните работи огласи информацията, че съветски публицист, упрекнат в опасност за националната сигурност на България, се крие в посолството на Елеонора Митрофанова.
До април 2023 Тончев най-малко не беше давал открити мотиви за подозрения в това дали дава отговор на условията за политическа индиферентност.

Само месец по-късно, когато ПП-ДБ и ГЕРБ най-сетне стигнаха до съглашение за общо ръководство, всичко се промени.

Пламен Тончев, който преди подновяването на мандата си настояваше депутатите да не гледат на ДАНС като на политическа полиция и да не я намесват във вътрешнопартийни разногласия, ненадейно излезе от трибуната на Народното събрание, с цел да упрекна Кирил Петков и Асен Василев в държавна измяна и некадърно ръководство на службите.

По същото време Радостин Василев създаде компроматния запис от онлайн-събранието на " Продължаваме промяната " и с отцепването си от парламентарната им група незабавно получи защита от ДАНС.

4-часов разпит в ДАНС беше и мотивът за забавянето на удостоверяването на сигурността на машините за гласоподаване на 27 октомври от зам.-министъра на електронното ръководство.

Министър Александър Йоловски, който съгласно Върховен административен съд персонално би трябвало дава отговор за тази процедура сред двата тура, беше подложен под незабавна защита след недоволствата му от " закани " от страна на Кирил Петков и Божидар Божанов.

От ДАНС не пристигна нито обществено удостоверение, нито обществено опровергаване на спекулациите през последната седмица.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР