Мавзолеят на Георги Димитров е мавзолей в центъра на София,

...
Мавзолеят на Георги Димитров е мавзолей в центъра на София,
Коментари Харесай

ОС на София взема решение за разрушаване на мавзолея на Георги Димитров

Мавзолеят на Георги Димитров е пантеон в центъра на София, издигнат през 1949 година, с цел да съхранява балсамираното тяло на комунистическия началник Георги Димитров. Изграждането на мавзолея стартира незабавно след гибелта на Георги Димитров. Построен е за рекордния период от 6 дни, през което време тялото на Георги Димитров е превозено от Съюз на съветските социалистически републики до София.
Мавзолеят става център на тоталитарния фетиш към Георги Димитров като „ водач и преподавател на българския народ “ и част от държавния парад в Народна република България през интервала 1949 – 1989 година Тук, по протокол, задграничните делегации поставят венци при посещаване в страната, а партийно-държавното управление от трибуната му приема манифестациите и парадите на формалните празници.
Тялото на първия български комунистически водач остава в мавзолея до август 1990 година, когато то е кремирано и заровено в Централните софийски гробища. Мавзолеят е взривен края на август 1999 година по заповед на строителния министър от държавното управление на Съюз на демократичните сили Евгений Бакърджиев. Първата експлозия (в наличието на министър-председателя Иван Костов и кмета на София Стефан Софиянски) не съумява да събори постройката и са нужни няколко детонации от 21 до 27 август, когато най-накрая тя рухва.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР