Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса

...
Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса
Коментари Харесай

Витанов: Не трябва да се успокояваме, още не сме излезли от областта на пика

Математикът проф. Николай Витанов направи разбор на ситуацията с ковид у нас към 7 февруари 2022 година. Публикуваме текста без редакторска интервенция:

Кратка информация за оперативната конюнктура за пандемията за 07 февруари 2022

Състоянието на нещата е следното

0. Започва третата седмица от царстването на Омикрона.Неуспешно за него. Няма суперпожар. Но не би трябвало да се успокояваме. Още не сме излезли от региона на пика.

Знаете, че сме в околопиковия времеви период. Знаете какво би трябвало да се случи в него - изкривяване на трендовете на напредък.

1. Да напомня упования ред на изкривяване на трендовете. Пречупване на тренда на повишаване на новите случаи, изкривяване на тренда на повишаване на заетостта на болничните кревати, изкривяване на тренда на високата смъртност. Първите два от тези трендове би трябвало да се пречупят с цел да излезем от пика. Пречупят ли се двата тренда, ще се пречупи и третия.

2. Зададената траектория на обществената система е да няма суперпожар, да няма претъпкани лечебни заведения, да няма цялостен локдаун. Това, че заложената траектория на системата е такава, ви е известно от много време. С очите си наблюдавате дали голямата българска обществена система върви по тази траектория или не.

3. Пречупване на тренда на напредък на записаните нови случаи дневно. Писах ви, че вирусът е спънат добре и кръвта му тече заради наложените ограничения, които не са ексцесивни, само че са задоволителни. Няма суперпожар. Системата върви по заложената траектория.

Базовото репродуктивно число през днешния ден е отново под 1.3 - цената е 1.01. Почти 1, т.е. болестта тъпче на място. Омикронът си цари, само че фантазията му да възпламени суперпожар рухва.

На някои не им харесва, че дефинирам част от българския народ като инатест. Да инатест е и това би трябвало да се регистрира, като се знае какъв брой са тези проценти на инатестата част. Иначе прогнозата няма да излезе. Ама за какво народа бил инатесст, но по какъв начин си разрешавам да приказвам, че част от народа бил инатест, но кой съм бил аз. Аз съм този, който прави прогнозите. И с цел да ги прави добре, би трябвало да знае какъв % от народа е инатест. Не упреквам никого като споделям, че част от народа е инатест. Но би трябвало да регистрирам това. Повече няма да ви се обяснавам.

4. Състоянието на нещата в лечебните заведения. Това е, което ще е главното през тази седмица. Системата върви по заложената траектория: няма претъпкани лечебни заведения. Тук се чака прочут напън върху здравната система, до момента в който се пречупи и този тренд. Това се чака да отнеме седмица до 10 дни. Тоест - тази седмица и доникъде на идната. Като се пречупи този тренд, тогава ще излезем от пика.

Очакванията са, че здравната система ще издържи. Може да се появат краткотрайни проблеми в някои области, само че има запас, те бързо да бъдат овладени. 

Огромната българска обществена система се насочва и към този момент сполучливо се държи на траектория, при която няма препълване на лечебните заведения. За задачата се наблюдават и предвиждат стотици знаци, област по област.

Да отбележа тук нещо. Стотици пъти писах, само че някои отново не схващат: Опитвам се да обясня нещата разбираемо за хората без тежка математическа терминология. Мога и с тежка математическа терминология. Тогава 5 индивида ще са удовлетворени, само че 5 милиона няма да са удовлетворени. Тия 5, като доста знаят, да почнат те да вършат прогнози. Тъкмо ще имат едно свястно занятие.

5. Тоталният локдаун. Зададена траектория на обществената система: да мине през вълната без налагане на цялостен локдаун. Системата се движи по заложената траектория.

Някои доста се нервират от това. Какво се нервирате? Посред зима сме, а минаваме през тежка вълна без супрепожар и без препърнени лечебни заведения. Има минимални ограничения, които съвсем не се усещат и те предотвратяват тоталния локдаун. Радвайте се, можеше да е доста по-лошо. Справяме се, можеше и доста по-добре, само че се оправяме.

6. Смъртността - и тук системата се движи съгласно упованията.

Това е последният тренд, който ще се пречупи. Очакванията са това да стартира да става във втората половина на февруари.

Тук две бележки. Първата - не съм отговорен аз за високата смъртност. Аз бях един от първите, които предизвестиха, че това ще стане, когато се потегли по различен път през юни 2020 година

Втора записка - положението на здравната система ми е известно в много елементи. Но и за него не съм отговорен аз. А, че част от народа е инатеста, инатеста е. Това е ситуацията. И за него не съм отговорен аз.

7. Накрая - оправяме се. Вируса се мъчи да подпали суперпожара, само че не му се получава. Тази седмица е сериозна. Учениците се връщат на учебно заведение. Натискът върху лечебните заведения се чака да доближи оптималния си размер. Засега питаме вируса

What`s up, doc?

Трябва обаче да внимаваме. Играта свършва, когато всички карти са на масата. А те още не са. Ако действаме интелигентно, няма да си натресем на главата второстепенен пик.

Да държим по този начин курса. Засега се оправяме доста добре.

Желая здраве и триумфи и дано вируса да ви заобикаля.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР