Математикът проф. Николай Витанов коментира развитието на Омикрон вълната в

...
Математикът проф. Николай Витанов коментира развитието на Омикрон вълната в
Коментари Харесай

Проф. Витанов прогнозира спад в смъртността и в броя на новозаразените

Математикът проф. Николай Витанов разяснява развиването на Омикрон вълната в България. Според него в края на март нещата ще наподобяват по различен метод.

" Нещата вървят сносно, броя на новозаразени е огромна, само че стартира да спада. Тази седмица този тренд ще се пречупи. За да излезем от пика обаче би трябвало да се пречупят още два - заетостта на болничните кревати - те още ще порастват. Този на смъртността също би трябвало да се пречупи. Очаква се още 10 дни да се покачва броя на приетите в болница ", съобщи Витанов.

" Заболеваемостта се чака да се спаднала доста под 5000 случая дневно и да се преглежда въпроса за анулацията на зеления документ. Смъртността да е много под 1%, заетите кревати пък да са под 300 ", посочи той. И добави, че в случай че няма висока заболеваемост и претовареност на лечебните заведения, няма причина да има локдаун.

По думите му заетостта на Коронавирус леглата е под надзор, а потенциалът е двойно повече от заетостта. " На 9000 регистрирани случая слагайте към 20 000 и ще получите действителното число. 10% от българскoто население се е срещало с Омикрон ", разясни математикът.

Вирусологът проф. Радостина Александрова от своя страна уточни, че Омикрон има най-малко три подварианта - BA.1, BA.2 и BA.3, първият е преобладаващ, само че вторият също набира скорост. " Разликата сред тях е колкото сред изходния и Aлфа разновидността. BA.2 евентуално се популяризира по-добре от BA.1. Активното разпространяване на ковид значи, че той продължава да се променя. Вирусът не е тествал всичките си разновидности и благоприятни условия ", акцентира медикът. И добави, че имунитетът против коронавирусите не е нескончаем, само че положителният имунен отговор може да докара до по-леко протичане. " Едва ли Омикрон ще е последният вид ", предвижда проф. Александрова. Тя разяснява и постоковид синдрома.

" Една част от преболедувалите след това изпитват избрани признаци, а се появяват и нови. Това може да продължи с месеци. Има повече 200 вероятни признака - измежду най-честите са зной, отмалялост, проблеми с концентрацията. Вирусът се развива с по две разновидности на месец ", разяснява вирусологът.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР