Матарам. Районът на индонезийския остров Ломбок днес е ударен от

...
Матарам. Районът на индонезийския остров Ломбок днес е ударен от
Коментари Харесай

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Катастрофални земетресения продължават да атакуват индонезийския остров Ломбок

Матарам. Районът на индонезийския остров Ломбок през днешния ден е ударен от трето пагубно земетресение, единствено за десетина дни. Силният трус е с магнитуд 5.9 (Европейски сеизмологичен център и Американски геоложки проучвания) и епицентър в Северозападен Ломбок, предава Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дълготраен началник на секция „ Сеизмология ” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН).
Сеизмичният източник още веднъж е с неголяма дълбочина (10-12 км), което предизвиква нови вреди и жертви – още здания са съборени. “Хората плачеха; страхът им беше ясно забележим ”, свидетелства гражданин на Матарам, основен град на Ломбок. Същият разказва претърпяното през днешния ден по този начин: “В моята стая на третия етаж в Матарам прозорците се разрушиха, стените се спукаха и таванът стартира да се срутва. Бягах колкото се може по-бързо. ” (VII степен интензивност).
След мощното земетресение с магнитуд 6.9, станало в неделя на 5 август – една седмица след земетресение с магнитуд 6.4 и голям брой последвали го по-слаби – до преди няколко чáса Индонезийският Сеизмологичен Център е записал 391 труса, 19 от които всеобщо усетени (илюстрация). Говорителят на Националната организация за битка с бедствията оповестява за доказани 259 човешки жертви. Информацията на индонезийското държавно управление е за ранени над 1400 и за 270 хиляди разселени поданици. Много хора са останали бездомни, заради всеобщо застрояване с неустойчиви паянтови здания. Десетки хиляди спят навън или в руините на домовете си. Равносметката, оповестена от представител на Червения кръст в Ломбок гласи: “Вчера посетих села, които бяха изцяло разрушени ” и продължава “От екипи на Червения кръст в Източен и Северен Ломбок оповестиха за села, в които 75% от домовете са развалени. ” Много от ранените получават здравно обслужване във краткотрайни полеви пунктове, заради мощно наранени лечебни заведения и клиники. Собственик на хотелската верига декларира " В предишното сме имали леки трусове, само че в никакъв случай не е имало такова нещо. Има възходящи опасения, че значимата туристическата промишленост ще бъде неприятно наранена. "
За тежкото ситуацията в Индонезия свидетелства и фактът, че уеб сайтът на Индонезийския сеизмологичен център е неактивен сега.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР