Масовото жалене на обществени поръчки вкарва в риск проекти за

...
Масовото жалене на обществени поръчки вкарва в риск проекти за
Коментари Харесай

Синдромът „Анка” вкара в капан и екипа на Здравко Димитров

Масовото жалене на публични поръчки вкарва в риск планове за милиони. Нужни са нови законодателни промени, с цел да може хем честният избор на реализатори да е обезпечен, хем процедурите да не се точат с години поради обжалвания в Комисия за защита на конкуренцията и административните съдилища 

 

Всички пловдивчани от години се питат за какво се бавят така предстоящите от нас улични поправки и строителство на значими за града обекти,  за които сякаш е обезпечено финансиране и затова би трябвало да има бърза писта за осъществяването им. Гневим се на локалната власт и я упрекваме за липса на действеност и подготвеност в ръководството на обществените средства, част от които по негласна традиция  си остават неусвоени в бюджетната година и се трансферират за идната с действителен риск да се оскъпят поради инфлацията.

Но има още една сериозна причина - зачестилото в последно време обжалване на публични поръчки, заради ко​ето вложения за милиони левове се оказват блокирани за няколко месеца, а от време на време и за година - две.

В Пловдив жаленето на поръчките се трансформира в спорт за всички, а казусът получи името " Синдром " Анка ” по времето на администрацията на някогашния кмет Иван Тотев. Кръстница на синдрома стана мистериозната Анка Ангелова от гр. Антоново, Търговищка област. През 2018 година „ бизнес дамата ” беше блокирала с жалбите си до Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд крупните  обществени  поръчки  за реорганизация  на пл. „ Централен ” и подлеза на ул. „ Гладстон ” за 12 млн. лв., благоустрояването сред бул. „ Кн. Мария Луиза ” и „ Марица-юг ” за 20 млн. лв. и построяването на новата изложба на ул. „ Гладстон ” за 4 милиона.  

Оказа се, че 

на името на Анка от ромската махала са регистрирани 49 компании,

в това число и кухата „ Ремс строй ” ЕООД, посредством която са подавани жалбите. Всички възражения бяха отхвърлени от Комисия за защита на конкуренцията и Върховен административен съд, само че се загуби време.

Пак през 2018-а „ Зара брокер ” с жалбата си забави ремонта на Кукленско шосе за 6 млн. лв., а „ Пътна маркировка ” ЕООД - рехабилитация на улици в Пловдив за 7 млн. лв.. И двете компании били основани със алегоричен капитал 2 лв.. Законът за публичните поръчки, основан въз основата на европейските наставления  за лоялна конкуренция в бизнеса, няма по какъв начин да ограничи компании за присъединяване им в обществени търгове, даже в случай че те са регистрирани с най-малък капитал. С други думи, всеки може да жали поръчките сега, в който се разгласява обявата.

В клопката на жалбите до дупка на всяка поръчка попадна и 

администрацията на кмета Здравко Димитров. 

Мотивите за обжалване на публичните поръчки са разнообразни. Преди време компания „ Парсек Груп ” завоюва поръчката  за реконструкцията на ул. „ Даме Груев ” за 7,5 млн. лв., само че откакто беше оспорила пред КЗК  избраната  от тръжната комисия  „ Пътинженеринг ”.  „ Парсек груп ”, която съвсем  не пропуща локални търгове и жали наред, беше определена за изпълнител  на разширението на  ДГ „ Зорница ”, само че след жалбата на „ Делчев инженеринг ” загуби поръчката. Инвестициите в двата обекта се забавиха с  една година.

Популярната в предишния мандат компания „ Запрянови - 03 ”, блеснала с Цар-Сименовата градина и претърпяла крушение със зоопарка, блокира неотдавна реконструкцията на Хуманитарната гимназия  за 12 млн. лв. още при оповестяването на поръчката. Запрянови оспориха условието за работа на дву- и трисменен режим на работа с мотив, че съгласно закона и общинската разпоредба в нощните часове не може да се подвига звук. Същата компания жали и поръчката за детски ясли №18.

В клопката се озова и желанието на локалната власт да построи нова постройка на Основно учебно заведение  „ Княз Александър I ”,

което се обитава в Хуманитарната гимназия.  По тъжба на консорциум „ Образователна инфраструктура ” Комисия за защита на конкуренцията анулира класирането и върна процедурата на нулев етап. Тръжната комисия беше избрала за реализатор „ Ринг ​- П ”, която строи ДГ „ Каменица ”. Поръчката за ДГ „ Каменица ” също беше обжалвана от  „ Пирс - Д ” (изпълнител на зала „ Дунав ”),  но Комисия за защита на конкуренцията удостовери класирането.

Две тъжби нападнаха надграждането на електронната система в градския превоз незабавно след старта на публичната поръчка за 12 млн. лв.. На 10 октомври беше подадена тъжба до Комисия за защита на конкуренцията от ЮПАСС, четири дни по-късно -  от „ Телелинк бизнес сървис ” ЕАД. За разлика от ромката Анка, и двете компании са с огромен опит в сходните действия в други градове на страната, в това число в София, тъй че в тази ситуация не може да се приказва за подмолни претекстове.  Един от причините на жалбоподателите е, че изискванията на поръчката включват всички съставни елементи на нова електронна система, а не на надграждане на съществуващата, която не работи.     

Очевидно конкуренцията в бизнеса става все по-жестока, изключително когато става тирада за милиони. Масовото жалене на публични поръчки вкарва в риск планове за милиони, изключително когато става дума за построяването на обекти с европейски средства, за чието асимилиране има последна периоди. Специалистите са единомислещи, че са нужни нови законодателни промени, с цел да може хем честният избор на изпълнителите да е обезпечен, хем процедурите да не се точат с години поради обжалвания в Комисия за защита на конкуренцията и административните съдилища. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР