Масово надраскани изборни протоколи. Защо над 80% от изборните книжа

...
Масово надраскани изборни протоколи. Защо над 80% от изборните книжа
Коментари Харесай

Над 80% от изборните книжа в неделя са били сгрешени

Масово надраскани изборни протоколи. Защо над 80% от изборните бумаги в неделя са били сбъркани? Темата разясниха изборният специалист Даниел Стефанов и Ива Лазарова, ръководител на Обществения съвет към ЦИК.

" Това, което видях в огромна част от протоколите, е много изключително. Има неточност още в първата част на протокола, в която се разказва какъв брой индивида са дали своят вот, какъв брой бюлетини са употребявани, какъв брой са останали ", изясни изборният специалист Даниел Стефанов.

" Моето пояснение е следното. Когато свърши изборният ден, това би трябвало да се попълни преди да се отвори урната и да се извадят бюлетините. Много постоянно хората имат ужасно неспокойствие да отворят урната и да видят кой по какъв начин е дал своя вот. Като се отвори урната, преди тази информация да бъде извадена и вкарана в протокола, стават всевъзможни неточности ", изясни Стефанов пред NOVA.

" Другият проблем, който се случва съгласно мен, е, че не употребяват първото копие на протокола, по този начин наречената чернова. Според мен всички доста бързат, с цел да отидат колкото се може по-бързо в РИК и да предадат материалите ", изясни Стефанов.

Третият проблем съгласно него е, че е комплицирано и би трябвало образование на ръководителите и секретарите на комисиите.

Според Ива Лазарова, ръководител на Обществения съвет към ЦИК, този протокол е един от най-лесните в последните няколко акции.

" Хората от комисиите би трябвало да преминат особено направени образования, в които да се обърне внимание на това по какъв начин се попълнят ", съобщи Лазарова.

" Дори в самия избирателен ден ЦИК промени изискванията на гласоподаване ", напомни още Лазарова.

" Това не бяха най-простите избори. Процедурата трябваше да бъде по-добре изчистена ", сподели Стефанов.

По думите му тук не става въпрос за замяна на гласа, а за неприятна организация, неприятно образование, неприятен избор на хората.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР