Масовият потребител плаща луди пари за почивки, автомобили, телефони. А

...
Масовият потребител плаща луди пари за почивки, автомобили, телефони. А
Коментари Харесай

Защо трябва да плащаме повече за месо и яйца


Масовият консуматор заплаща луди пари за почивки, коли, телефони. А когато купува храна, гледа да е евтина. Цената на евтините хранителни артикули обаче е солена.

Германците дават луди пари за почивки и скъпи коли. Цените на парцелите за наем и продажба порастват стремглаво - изключително в градовете. Същевременно хората в Германия отделят за храна приблизително едвам 10 % от приходите си. Много млади германци залагат на вегетарианската или даже веганската кухня. Но болшинството употребява постоянно скотски хранителни артикули, освен това - най-евтините. Да живеят дискаунтърите!

Ще попитате: какво общо има това със правосъдното решение за умъртвяването на пиленца от мъжки пол? В четвъртък (13 юни) Върховният административен съд в Лайпциг постанови, че в промишлените птицеферми в Германия могат да продължат да умъртвяват новоизлюпените мъжки пиленца. Начинът, по който те умират, е жесток. Потребителите изобщо не желаят и да знаят по какъв начин тъкмо се случва това. А на тази жестока гибел са обречени 45 милиона пиленца на година.

Днес промишленото произвеждане на скотски хранителни артикули е подчинено напълно на успеваемостта и оптималната облага. Ясно е, че яйца снасят единствено кокошките. А пилето на грил също е " женско ", тъй като то има повече месо от " мъжкото ". Същото важи и за пилешките гърди.

Съществува способ за установяване на пола на пиленцето още преди то да се е излюпило, само че той към момента не е всеобщо публикуван. И до момента в който не стартира да се ползва всеобщо, умъртвяването на пиленцата от мъжки пол ще продължи.
Редакцията предлага
Моралът против облагата

Защитата на животните е залегнала в Основния закон на Федерална република Германия (конституцията). Но на процедура това не играе основна роля. Съдиите от Лайпциг виждат нещата по този начин: икономическите ползи и отбраната на животните са две разнообразни неща, като желанието за добиване на по-високи облаги не трябва да анулира главното право за отбрана, в това число на животните. Но на процедура в продължение на десетилетия се е случвало точно това. Ако в този момент предприятията бъдат принудени неотложно да трансформират тази процедура, биха се изправили пред доста комплициран проблем, а доста от тях може би ще банкрутират.

Ето по този начин стоят нещата със отбраната на животните в консуматорското общество, изключително пък когато то търси бързата и евтина консумация. Между другото, по същия метод стоят и нещата със отбраната на климата: еко колите може и да понижават количеството изпускани в атмосферата нездравословни газове. Но това не е задоволително. Бъдещето принадлежи на една напълно нова философия за подвижност - електрическа, умна и цифрова, напълно без персонални коли. И който желае да спре умъртвяването на новоизлюпени пиленца, би трябвало да стартира да дава повече пари за био яйца, за био месо и така нататък

От нас зависи доста

В последна сметка огромната тематика за екологията и опазването на природата върви ръка за ръка с тематиката за потреблението и метода ни на живот. Дълго време политиците и бизнесът в богатите страни караха хората да си мислят, че можем да продължим да си живеем както до момента, стига да създадем някои дребни взаимни отстъпки. Но това е неистина. Не можем.

Сега, в случай че политиците решат, че би трябвало да стартират да се преценяват с последствията (в случая: да забранят умъртвяването на пиленца), те би трябвало да показват сметката на хората. Но никой от тях не се осмелява да го направи.

Затова е извънредно време да стартираме да приказваме намерено за нашата персонална роля в опазването на околната среда и животните. Какви жертви са нужни от наша страна? Дали не би трябвало да променим радикално метода си на живот? Един сложен спор - изключително, когато популизмът е във напредък. Но този спор е повече от нужен.

***

Вижте видеото за пиленцата в Германия:
45 милиона на година: докога Германия ще избива пиленца?
Вижте и това наше видео от 2016 година: " Твърде евтина ли е храната? ":
Твърде евтина ли е храната?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР