Масови проверки на 626 обекта в страната са били извършени

...
Масови проверки на 626 обекта в страната са били извършени
Коментари Харесай

Мамят ли ни с везните продавачите на пазара

Масови инспекции на 626 обекта в страната са били осъществени през май и юни тази година на търговци на пазари и тържища за плодове и зеленчуци, които употребяват везни за премерване на предлаганата стока. Екип на Българска национална телевизия участва на такава инспекция на столичния пазар " Иван Вазов ".

До момента няма открити нарушавания, т.е. всички търговци са изпълнили отговорностите си, които произтичат от Закона за измерванията, изясни Георги Десев, шеф " Метрологичен контрол ", Западна България, към ДАМТН.

На територията на 29 регионални градове от инспектираните везни близо 16,4% са били неизправни. За съпоставяне, предходната година от тестваните 2005 везни 16,9% са се оказали погрешни.

Миналата седмица на пазар " Димитър Петков " 27-28 търговци успяхме да проверим, при 10 от тях се оказа, че употребяват везни, които не дават отговор на условията, за което бяха формирани на място 10 акта за определяне на административно нарушаване. При юридически лица е 200 лева, за физически е 100 лева, изяснява Георги Десев, шеф " Метрологичен контрол ", Западна България, към ДАМТН.

Екипът ни взема решение да направи опит на столичен пазар - купуваме от случаен търговец кг череши. След това проверихме дали везната, с която са ги измерили, е изправна. Оказва се, че малко над един кг са черешите, касова записка за тях обаче не получихме.

Обща трайна наклонност за понижаване на нарушаванията по пазарите не се открива, на обособени места се установяват усъвършенствания, междинният % за страната обаче остава висок. Увеличение на нарушаванията по отношение на миналата 2020 година се открива на пазара " Димитър Петков " в София и общинските пазари в Троян и Кубрат.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР