Масови протести обхванаха Израел в неделя след в Ивицата Газа.

...
Масови протести обхванаха Израел в неделя след в Ивицата Газа.
Коментари Харесай

Масови протести и стачка на профсъюзи обхванаха Израел след смъртта на заложници в Газа

Масови митинги обгърнаха Израел в неделя след в Ивицата Газа . По-късно стана ясно, че израелските профсъюзи привикват обща стачка в понеделник.

Новината идва на фона на на държавното управление на Бенямин Нетаняху да реализира съглашение за преустановяване на огъня, което да обезпечи освобождение на израелските заложници.
 Снимка от дрон на протестиращи в Тел Авив, 1 септември 2024 година
По оценки на израелските медии тълпи от 500 000 души са протестирали в Йерусалим, Тел Авив и други градове с искане министър-председателят Бенямин Нетаняху да предприеме дейности, с цел да върне останалите 101 заложници. Според израелските управляващи към една трета от тях са починали.

В Йерусалим протестиращите блокираха улици и демонстрираха пред резиденцията на премиера. Въздушни фрагменти демонстрираха, че основната автомагистрала на Тел Авив е цялостна с протестиращи, които държат флагове със фотоси на убитите заложници.
 Протестиращи издигат флагове и плакати по време на антиправителствен протест, призоваващ за освобождението на израелските заложници в Газа. Тел Авив, 1 септември 2024 година
Кадри на израелската телевизия демонстрираха по какъв начин полицията насочва водни оръдия към стачкуващите, които са блокирали пътища. Местните медии оповестяват за 29 ареста.

Лидерите на профсъюзите приканиха за еднодневна обща стачка в понеделник.

По-рано израелските военни оповестиха, че телата на шестимата открити заложници са извадени от тунел в южния град Рафах и са били върнати в Израел. Съдебномедицинската експертиза откри, че те са били убити с няколко изстрела отблизо разстояние “ преди 48-72 часа.

Тел Авив упреква за убийствата паравоенната палестинска формация Хамас , оповестена за терористична от Съединени американски щати, Европейски Съюз и други страни. Нетаняху, който е изправен пред да спре огъня, сподели, че Израел няма да се успокои, до момента в който не залови виновните лица. „ Който убива заложници - не желае договорка “, сподели той.
 Снимка от дрон на протестиращи, които палят огън на основния път за достъп до Тел Авив, 1 септември 2024 година
Високопоставени представители на Хамас, упрекнаха Израел за смъртните случаи, защото отхвърля да подпише съглашение за преустановяване на огъня.

Това се случи на фона на нова акция на палестинската територия за имунизиране против полиомиелит, както и на огромна в окупирания Западен бряг.

Нападението на Израел против Газа стартира, откакто Хамас и други бойци убиха към 1200 души и взеха към 250 заложници при огромна офанзива против Израел на 7 октомври.

Израелските сили дадоха отговор с пълномащабна атака, при която по данни на здравното министерство в Газа са починали над 40 000 души. Разселените хора живеят в тежки условия, с непълен заслон и гладна рецесия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР