Масови грешки и корекции на протоколите от изборите на 2

...
Масови грешки и корекции на протоколите от изборите на 2
Коментари Харесай

ЦИК: Масови грешки и корекции на протоколите от изборите на 2 април

Масови неточности и корекции на протоколите от изборите на 2 април. Отчетените действителни гласове са с хиляда по-малко. Това оповестиха пред NOVA представители на Централната изборна комисия. Пет пъти повече спрямо есента са и невалидните бюлетини.

От Обществения съвет към ЦИК са извадили стотици протоколи с неточности и несъответствия.

„ Безобразията стигнаха до степен, в която през днешния ден няма жив човек в страната, още по-малко в Централната изборна комисия, който да каже какъв брой хора са дали своят вот предходната неделя ”, съобщи Стефан Манов, член на Обществения съвет към ЦИК. Причината - общият брой действителни гласове не дава отговор на сбора сред хартиения и машинния избор, както би следвало. „ 1058 са повече, в сравнение с общия брой ”, уточни още Манов.

Дадоха и образец с 24 учебно заведение в столичния квартал „ Хаджи Димитър ”. Там от 472 действителни гласа, нито един не излиза в самостоятелния резултат на всяка партия. „ Огромен е казусът, на доста места е, извънредно всеобщ, по този начин, както предвидихме, че ще бъде. Това е това, което са качили публично, по какъв начин да знаем кое е водещото, кое е вярното? Проблемът е, че в този момент с видеонаблюдението и с по-големия публичен интерес, за което приветствам обществото, тези неща излязоха нескрито ”, разяснява Стоил Цицелков, който също е член на Обществения съвет към ЦИК.

Засечените неточности на тези избори са над 14 700. За съпоставяне - на изборите на втори октомври 2022 година са били едвам 1170. Тази статистика изнесе някогашният представител и сегашен член на ЦИК Цветозар Томов. „ Причината явно е обвързвана с това, че смесеното гласоподаване в една изборна секция основава проблеми, които Секционните изборни комисии не са в положение да решат ”, счита той. Дори и тези неточности обаче не могат да доведат до изместване на мандати, увери Томов, само че могат да основат проблем на локални избори.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР