Масова инфекция от грип поразява домашните кучета в София. Симптомите

...
Масова инфекция от грип поразява домашните кучета в София. Симптомите
Коментари Харесай

Кучешки грип върлува в София



Масова зараза от грип поразява домашните кучета в София. Симптомите са температура, конвулсии, повръщане. Ваксината не оказва помощ. Такава зараза имаше още веднъж преди четири години. Това съобщи за Novini.bg ветеринарен доктор.

В по-леките случаи животното единствено се оправя със болестта, само че при затрудненията кучетата, които са инфектирани стопират да се хранят и в случай че не се вземат незабавни ограничения, може да се стигне до насърчаване на пневмония и летален излаз.

„ В случая на нашия лабрадор се наложи да му се слагат три инжекции и антибиотик в продължение на дни, след което мина на хапчета. Лекарят ни изясни, че единствено в един от столичните квартали са регистрирани 100 случая за седмица “, описа пострадала господарка.

Важно е стопаните да знаят, че заразяването с вируса може да стане освен при контакт с друго инфектирано куче, само че и при разходка в кварталната градинка.

Първите данни за това заболяване са от осъществяване на надбягвания с хрътки през януари 2004 година във Флорида, Съединени американски щати. Там се намира и първото прието огнище в света за това вирусно заболяване. Инфлуенца вирусът е следен и при животни в приюти, хуманни общества, избавителни групи, магазини за домашни любимци, в развъдници и ветеринарни клиники.

В България болестта не е необичайност. Все по-често с проучвания се открива CIV (Canine Infuenca Virus) в случаи, при които клиничните признаци (кашлица) ни подвеждат към диагноза Kennel Cough (т.нар. кучешка кашлица).

Какво съставлява Инфлуенца вирусът?

Това е мощно заразна респираторна зараза при кучета, породена от вируса CIV. В последните години се открива тясна връзка сред този вирус и вирусите, които предизвикват конски и птичи грип. Има съображение да се счита, че конският и птичият грипен вирус мутират и точно те са предшествениците на кучешката инфлуенца /Canine Influenca Virus - CIV/.

Има два клинични синдрома при инфектираните кучета:

• При кучета с леката форма на CIV се следи мека и влажна кашлица, която продължава от 10 до 30 дни. Някои животни имат суха кашлица, сходна на тази, породена от комплекса Bordetella bronchiseptica / Parainfluenza (аденовирус). Поради тази причина инфекцията, породена от кучешкия грипен вирус постоянно е неправилно диагностицирана като Kennel cough (т.нар. кучешка кашлица).

Кучета с лека форма на грип постоянно имат носни изтечения, които нормално са провокирани от вторична бактериална зараза.

• Кучетата с тежка форма на CIV развиват тресчица с висока температура (40- 41ºC) и клинични признаци на пневмония - коремно и затруднено дишане. Пневмонията също може да се усложни от вторична бактериална зараза.

Има ли смъртност?

Тъй като това е малко позната болест в България, съвсем всички кучета, без значение от порода и възраст са податливи към този вирус и нямат имунитет за него. На процедура всички животни, които са били в контакт с инфекцията, се заразят и съвсем 80% демонстрират клинични признаци на болестта. За благополучие по-често се среща леката форма на инфекцията. Фатални случаи на пневмония вследствие на заразяване с Инфлуенца са регистрирани, само че за благополучие процентът на смъртност е невисок за в този момент (5 - 8%).

Заразяване

Собствениците на кучета би трябвало да са наясно, че всяка обстановка, при която има събиране на повече животни дружно, усилва риска от разпространяването на разнообразни заболявания. Ако кучето Ви е взело участие в изложения, спортни и други действия, било е в контакт с други животни, би трябвало да наблюдавате неговото здравословно положение и да бъдете осведомени дали някои от участвалите кучета в тази активност е имало проблем с респираторни болести. Когато Ви се наложи да оставите Вашето куче в хотел, клиника или разплодник, информирайте се дали там имат проект за уединяване на кучета, които развиват дихателни болести, а също по този начин дали уведомяват притежателите, че техните кучета са били в контакт със болестта. Кучешкият грипен вирус може да се популяризира посредством пряк контакт с респираторни тайни от инфектирани кучета и посредством контакт със инфектирани неодушевени предмети. Затова притежателите на кучета, чиито любимци имат кашлица или други признаци на респираторно заболяване, не би трябвало да вземат участие в действия или да водят своите кучета тук-там, където други такива могат да бъдат изложени на вируса.

Опасност от предаване на грипен вирус

Няма данни за предаване на кучешки грипен вирус от кучета на хора. Въпреки това, заради опасения за заболяванията, които се предават, като цяло може да бъде рационално дребни деца, възрастни хора, бременни дами и имунокомпрометирани лица да заобикалят контакт с заболели животни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР