Масова евакуация, затворени пътища, режим на тока. Остра миризма и

...
Масова евакуация, затворени пътища, режим на тока. Остра миризма и
Коментари Харесай

Пожари в Гърция извън контрол: масова евакуация, затворени пътища и режим на тока. Десетки са обгазени |

Масова евакуация, затворени пътища, режим на тока. Остра миризма и пушек покриват гръцката столица Атина в следващия ден на битка с горските пожари в страната.

Тази нощ бе осъществена всеобща евакуация на северните покрайнини в Атина и на остров Евбея, където обстановката е отвън надзор. Хиляди бяха принудени да изоставен домовете си край Атина, 600 се избавиха от Евбея с лодки. Остра миризма и пушек покриват гръцката столица, оповестява Би Би Си. Десетки домове са унищожени или развалени. Няма известия за смъртни случаи, само че десетки са потърпевши и лежат в лечебни заведения.

Очаква се мощни ветрове да разпалят още така и така многото пожари. С тях се борят пожарникари от Франция, Швейцария, Швеция, Кипър и Румъния.

Температурите в страната от седмица надвишават 40 градуса, а министър председателят Кириакос Мицотакис кани: " Ако някои хора към момента се съмняват, че климатичните промени са същински, дано дойдат и видят интензивността на феномена тук ".

Пожари има и у нас, и в другите ни прилежащи страни - Република Северна Македония и Турция. Северна Македония разгласи изключително състояние. Пожари има и в Албания.

В Турция  има 8 жертви, десетки стотици са ранени, хиляди локални поданици и туристи избягаха от страната поради пожарите. В четвъртък пожарникарите съумяха да овладеят пожарите в провинция Мугла, където са курортите Мармарис, Бодрум и и други Там 55 000 хектара гори са погълнати от пламъците. Огънят пълзи из хълмовете зад Мармарис. Критици упрекнаха държавното управление на президента Ердоган, че не се е подготвило съответно за сходно злополучие. Те споделят, че турският отговор на стихията е бил прекомерно муден и пожарникарите не са били задоволително добре екипирани. Ердоган, от своя страна, разказва пожарите в Турция като " най-лошите в историята ".

По мотив ситуацията в Гърция Министерството на външните работи на България предизвести през днешния ден, че са въведени ограничавания в придвижването по пътищата и се чака режим на тока. Забранен е достъпът до гори и гористи местности, национални паркове и предпазени зони.

" Пожарът в региона на Варибоби се е популяризирал към Афиднес, Атика, наоколо до автомагистралата Атина-Ламия. Огънят е на два фронта, като източният прекоси автомагистралата в посока Капандрити и езерото Маратон. Разрастването на пожара наложи евакуация на жителите на Вотонас, Капандрити, Полидендри, Понтия и Пефкофито. Западният се насочи към Ипократио ", предизвестява Министерство на външните работи.

До отстраняването на провокираните от пожара неподходящи условия краткотрайно важи цялостна възбрана за придвижване в двете направления на автомагистралата Атина-Ламия, както следва:

- за всички транспортни средства, в правата Α/Κ Калифтаки (20,060) до 55,689 (пътен възел Инофита);

- за камиони в правата от Α/Κ Калифтаки (20,060) до 58,520 (границата с окръг Беотия).

В мощ е и възбрана за придвижване на всички камиони и други тежкотоварни транспортни средства, с посока на прекосяване през област Атика, с потребен товар над 1,5 тона, в посока на придвижване от Солун към Атина, по пътна ос Π.Α.Θ.Ε/ (Патра-Атина-Солун-Евзони) от 242,079 (границата на окръг Магнисия) до 121,250 (границата с окръг Беотия).

Тежкотоварните коли (над 1,5 тона) с направление Пелопонес са отбивани през Термопили-Ливадия. Движението към столицата се реализира по обходни направления. Магистралата Атики Одос остава отворена без пътни такси, с цел да бъдат избегнати скупчвания.

Министерство на външните работи поучава българските жители да наблюдават за настоящите ограничавания на трафика на .

Операторът на гръцката електроразпределителна мрежа разгласи през днешния ден, че заради високото ползване на ток в област Атика, се постанова краткотраен режим на тока. Той ще бъде прилаган поетапно във всички региони на столицата Атина и региона. Между 13:00 ч. и 15:00 ч. и сред 18:00 ч. и 22:00 ч. следва да се заобикаля включването на електрически уреди като печки, перални, бойлери и други, а климатичните съоръжения би трябвало да бъдат настроени на 26 градуса по Целзий.

Обстановката на остров Евбея остава извън надзор . Евакуирани са селищата Кокиномилия, Крионеритис, Милиес и Василика. Продължава гасенето на пожарите и в регионите на Олимпия и Кариуполи, Пелопонес.

Актуална информация за разпространяването на пожарите може да бъде открита на .

До 9 август 2021 година се не разрешава достъпът до гори и гористи местности, национални паркове и предпазени зони, както и всевъзможни действия, които могат да провокират пожар (напр. приложимост на оксижен и горене на запалими вещества). За нарушавания са планувани санкции и санкции в изключително огромни размери.

Придвижването на открито по несъществени аргументи следва да бъде избягвано.

При нужда българските жители могат да се свържат с посолството ни в Атина на тел.: +30 210 67 48 105, +30 210 67 48 106; +30 210 67 48 107; за незабавни случаи: +30 693 70 96 220.

Подробна информация за обстановката с пожарите в Гърция се разгласява и на уеб страницата на посолството ни в Атина и генералното ни консулство в Солун на адреси:

www.mfa.bg/embassies/greece

www.mfa.bg/embassies/greecegk
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР