Тежки наводнения в Гърция оставят най-малко 6 загинали и 6 изчезнали, села са отцепени

...
Масочното наводнение в централна Гърция доведе до най-малко шестима загинали
Коментари Харесай

Масочното наводнение в централна Гърция доведе до най-малко шестима загинали и шестима изчезнали, със сериозни дъждовни бури, превръщащи потоците в буйни порои, спукани язовири, отмиващи пътища и мостове и хвърлящи коли в морето

От ЕЛЕНА БЕКАТОРОС Асошиейтед прес, 7 септември 2023 г., 6:31 AMГърция остави най-малко шестима убити, шестима изчезнали и десетки хванати в капан , със силни дъждовни бури, подхранващи бушуващи порои, които скъсаха язовири, отнесоха пътища и мостове, захвърлиха коли в морето и оставиха големи райони без електричество или питейна вода.

Наводнения предизвикаха от дъждовни бури удариха и съседни България и Турция, като в четвъртък спасителни екипи в Турция извадиха тялото на 53-годишен мъж, който беше в неизвестност, след като наводненията избухнаха в къмпинг близо до границата с България, помитайки бунгала. Възстановяването доведе до осем смъртни случая в Турция и до общо 18 във всичките три страни от началото на дъждовете във вторник.

В Гърция властите разположиха водолази и бързи специалисти по водно спасяване, тъй като жителите на някои села намериха убежище по покривите на домовете си, за да избягат от наводненията, които се покачиха на повече от 2 метра (6 фута).

Пожарът службата каза, че 110 души - включително бебе - и едно куче са били транспортирани на безопасно място в операция, включваща десет хеликоптера. Някои от евакуираните по въздух казаха пред местните медии, че са прекарали нощта и по-голямата част от четвъртък на покриви без храна или вода. Хеликоптерите, които продължават със спасителните операции в по-широкия район на Кардица, не са успели да излетят по-рано поради чести светкавици, казаха властите.

Поне три села в Кардица и съседният район Трикала бяха напълно откъснати от наводненията, като жителите се обаждаха на радиостанциите, за да съобщават за срутващи се домове и да призовават за спасяване.

По-нататък на изток около 200 души, включително няколко чуждестранни туристи, бяха евакуирани по море от райони под планината Пилион, станали недостъпни по суша, след като пътищата бяха отнесени или блокирани от каменопади .

Тялото на един мъж, изчезнал за един ден, беше извадено от поток в четвъртък, а часове по-късно пожарната каза, че е открила телата на две жени в село в района на Кардица. Тримата загинали увеличиха общия брой на наводненията в страната до шест от вторник.

Василис Кикилиас, гръцки министър на климатичните кризи и гражданската защита, каза, че спасителните усилия ще продължат цяла нощ.

„Спасителите с лодки и всички налични средства ... ще продължат да обикалят къща по къща, за да евакуират и спасяват блокирани хора в селата, които са откъснати ”, каза той късно в четвъртък.

Той добави, че персоналът на армията и гражданската защита ще раздаде повече от 3000 ястия и бутилирана вода в 24 села в регионите Кардица и Трикала.

Пожарната служба съобщи, че близо 1800 души са били спасени досега, а шестима са обявени за изчезнали. Военните съобщиха, че са разположили повече от 25 лодки за спасяване на хора, хванати в капан от наводнения.

„Страната ни трети ден се сблъсква с феномен, който харесва каквито не сме виждали в миналото“, каза говорителят на гръцкото правителство Павлос Маринакис, отбелязвайки, че някои райони са получили повече от два пъти средните годишни валежи от Атина в рамките на 12 часа.

„Абсолютният приоритет на държавата в момента е спасяването ... на хората от районите, засегнати от лошото време и защитата на критичната инфраструктура“, каза Маринакис.

Говорителят на пожарната Василис Ватракоянис каза, че специалисти по бързо водно спасяване и водолази от звената за реагиране при бедствия на департамента, както и армията, участват в спасителните операции и се опитват да достигнат отдалечени райони.

Наводнението последва опустошителни горски пожари, които унищожиха огромни масиви от гори и земеделски земи, изгориха домове и оставиха повече от 20 жертви. Докато голяма част от Централна Гърция беше наводнена, пожарната каза, че нов горски пожар е избухнал в четвъртък следобед в североизточния регион Еврос. Беше в район, където миналата седмица най-големият горски пожар, регистриран в Европейския съюз, изгоря в природен резерват. В него се казва, че 36 пожарникари, подкрепени от два хеликоптера и четири самолета, се борят с огъня в района на Суфли в Еврос.

Министърът на отбраната Никос Дендиас обяви, че съкращава пътуването си Дубай да се върне в Гърция, за да може да „надзирава най-големия принос на въоръжените сили за справяне с последствията от тежкото време.“

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис отложи неговата годишна реч за състоянието на икономиката и пресконференция, насрочена за уикенда в северния град Солун, за да посети наводнените райони.

Полицията забрани движението от три региона, включително на остров Скиатос, и са изпратили многобройни спешни телефонни сигнали до хората в няколко части на страната да избягват да излизат на открито и да се отдалечат от сутеренните и приземните части на сградите.

Бурята, наречена Даниел, се прогнозира да започне постепенно да отслабва в четвъртък вечерта.

В сряда многократни дъждовни бури удариха и гръцката столица, наводнение на улици и превръщане на част от голям булевард в центъра на Атина в река от кал, която помете хората от крака.

Националната художествена галерия в центъра на града също пострада от наводнение, но нито една от изложените картини не е повредена, съобщи Министерството на културата в четвъртък.

___

Авторът на Associated Press Сюзан Фрейзър в Анкара, Турция, допринесе за този доклад.

___

Следете отразяването на климата на AP на: https://apnews.com/hub/climate-and-environment

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР