Маските на закрито да останат и след отпадането на епидемиологичната

...
Маските на закрито да останат и след отпадането на епидемиологичната
Коментари Харесай

Лекари искат маски на закрито и след 1-ви, а бизнесът – помощ от държавата

Маските на закрито да останат и след отпадането на епидемиологичната конюнктура от 1 април, упорстват лекари. Бизнесът пък желае до края на годината да останат помощите от страната поради пандемията.

" Прекалено рано е да чакаме, че пандемията е свършила и е време да отпадат ограниченията. Сериозен растеж на болни се следи в страните, където ограниченията отпаднаха, само че те имат високо равнище на имунизирани и въобще не можем да се съпоставяме с тях. При нас се чака, в случай че имаме доста инфектирани, те да боледуват и по-тежко ", разяснява пред bTV епидемиологът доктор Христиана Бацова.

Маските би трябвало да останат в учебни заведения, детски градини, лечебни заведения. Трябва да остане опцията персоналните лекари да насочват пациентите към безвъзмездни PCR проби. Много ми се ще личният състав в заведенията и отвън София да носи маски, добави тя.

" От Гърция се чака да навлезе най-новият вид на омикрона. В пика на вълната картата беше алена. В момента имаме 300 на 100 хиляди болни за 14 дни. До към 20 април се чака спад и по-късно едно умерено лято. Две неща от ограниченията би трябвало да останат - маски на закрито, а Министерството на здравеопазването да може да постанова ограничения, в случай че въпреки всичко нещо стане ", сподели на собствен ред математикът проф. Николай Витанов.

" В последната 1 година страната по всякакъв начин се пробва да ореже обезщетенията за бизнеса. Нищо не пречеше тази изключителна конюнктура да си остане такава, с цел да може бизнеса и хората на първа линия да си вземат обезщетенията. Очевидно е, че страната желае да пречи на бизнеса. Има три помощи, които работят сега. Две от тях са заеми. Въпреки обезщетенията за тока, отново плащаме по-високи сметки от 2019 година ", описа ръководителят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов.

" Бизнесът има толкоз огромно съмнение, че няма да способства с нищо повече за имунизацията. Хората бяха излъгани, че в случай че се имунизират, няма да седят с маска 8 ч. дневно. Над 90% на заведенията е имунизиран и все пак, Министерството на здравеопазването се наложи и затвори нощните заведения ", безапелационен бе той.

Засега не се чака нова версия на вируса, с изключение на модифициарния вид в Европа.

" Имаме проект. Премиерът сподели един месец напред по кое време ще падне зеленият документ, предвидимост има ", увери пък Витанов.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР