Масивният разцвет на морска слуз, която убива подводния живот на

...
Масивният разцвет на морска слуз, която убива подводния живот на
Коментари Харесай

Учени бият тревога: Черно море загива!

Масивният подем на морска слуз, която убива подводния живот на Мраморно море, може да докара до края на Черно море, предизвести специалист от комисията за проучване на климата към турския парламент във връзка международният ден на околната среда 5 юни.

Всяка година от 1972 година Организация на обединените нации отбелязва този ден за повишение на осведомеността и предприемане на дейности за запазване на околната среда по целия свят.

„ Черно море е най-голямия безкислороден воднен басейн в света. Ако Мраморно море почине, тогава Черно море умира дружно с него “, сподели пред членовете на комисията Гюлша Дениз Аталар, член на борда на Асоциацията за политика и проучване на климата.

Тази морска слузеста субстанция е лепкаво вещество, което се развива на повърхността на водата заради несъразмерното разпространяване на микроскопични растения, наречено фитопланктон. Причинява се от натрупването на азот, фосфор и въглерод в промишлените и селскостопанските отпадъчни води. С времето то потъва и покрива обширни региони по дъното на морето, като " задушава " живота там.

Говорейки за река Дунав в брифинга си, Аталар сподели: „ Реката придвижва всички замърсявания от страните от Западните Балкани към Черно море. Мраморно море се храни и дава О2 на Черно море от подземното течение през Босфора. Но заради слузта Мраморно море не може да направи това ".

Министърът на околната среда на Турция съобщи: " В момента работим по незабавни ограничения, които да бъдат подхванати както в кратковременен, по този начин и в дълготраен проект във връзка с казуса ", сподели Мурат Курум.

Той добави, „ повода за образуването на морската слуз е повишението на температурата на морската вода, замърсяването в морето и намаляването на равнището на водата с последствията от изменението на климата и намаляването на подвижността на водата”.

Той акцентира, че се планува увеличение на броя и качеството на пречиствателните станции в района.

Замърсяването се проверява и от учени на проучвателен транспортен съд от Техническия университет в Анкара (ODTÜ).

Корабът Билим-2 събира данни от 100 станции, в това число проливите Босфор и Дарданели, и Мраморно море като част от „ Проект за интегрирана система за моделиране на мраморно море “, който се организира от 2017 година от министерството на околната среда.

Директорът на Института по морски науки Баръш Салихоглу сподели пред Анадолската организация, че ODTÜ следят непрестанно понижаване на равнището на О2 в Мраморно море. Причина за нарасналата поява на слуз в Мраморно море е изменението на климата и несъразмерният лов на риба.

Салихоглу сподели, че сега „ на всякъде в Мраморно море има доста слуз. Има съществени сигнали за здравето на екосистемата. Това можем да го разгадаем в дълготраен проект с избрани стъпки. Ще са нужни най-малко шест до седем години, с цел да се види усъвършенстване, в случай че се вземат защитни ограничения незабавно ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР